Halálra ítélt kisboltok: egy év alatt 7028 vidéki üzlettel lett kevesebb - mutatjuk, hol a legdurvább a helyzet

Világgazdaság   
  Megosztom
Halálra ítélt kisboltok: egy év alatt 7028 vidéki üzlettel lett kevesebb - mutatjuk, hol a legdurvább a helyzet

Hosszú évek óta folyamatosan egyre csak csökken a vidéki kisboltok száma, ez történt az elmúlt egy évben is. Ahogy a Világgazdaság maicikkében írta, a kiskereskedelmi üzletek elmúlt évi forgalmát tekintve Pest vármegye emelkedik ki az átlagos, napi 618 ezer forintos forgalmával, Békés vármegyében ennek mindössze 53 százalékát mutatták az adatok.

Tavaly folytatódott a 2013 óta jellemző tendencia, amely szerint országszerte tovább csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a Világgazdaság. A statisztikai hivatal összesítése szerint múlt év júniusának végén 103 ezer kiskereskedelmi üzlet működött, amely 6,4 százalékkal, vagyis 7028 üzlettel kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A csökkenés a kiskereskedelmi üzletek mindegyik típusánál látható

Az adatok azt mutatják, hogy a csökkenés mindegyik üzlettípust jellemezte: tavaly június végén a kiskereskedelmi üzletek 33 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzlet volt, számuk egy év alatt 4,5 százalékkal kevesebb lett.

Az egyéb, nem élelmiszerterméket árusító boltok az összes üzlet 65 százalékát tették ki, amelyekből az egy évvel korábbinál 7,4 százalékkal kevesebb várta a vásárlókat. Az üzemanyagtöltő állomások az összes üzlet 1,9 százalékát jelentették, számuk – 1964 benzinkút – egy év alatt 3,6 százalékkal esett vissza.

Hol van a legkevesebb és a legtöbb kisbolt?

Míg 2023 közepén tízezer lakosra már csupán 107 kisbolt jutott, 2015 végén még 136 üzemelt.

Következzen pr érdekes adat:

  • A kiskereskedelmi üzletekkel legjobban ellátott terület Budapest és Tolna vármegye, a legkevésbé ellátott pedig Fejér és Pest vármegye volt. (Utóbbiban ennek ellenére országosan a negyedik legnagyobb forgalom jutott egy lakosra. Ezt a fővárosba bevezető, de területileg Pest vármegyéhez tartozó jelentős utak, autópályák mellé települt bevásárlóközpontok kiemelkedő forgalma eredményezte.)
  • Az egy kiskereskedelmi egységre vetített forgalom országosan naponta 448 ezer forintos összegét tekintve Pest vármegye emelkedik ki a 618 ezer forintos napi átlagos bolti forgalmával, ugyanakkor Békés vármegyében a mutató értéke ennek mindössze 53 százaléka volt.
  • Tavaly egy lakos naponta átlagosan 4800 forintot költött a különféle kiskereskedelmi üzletekben, a mutató értéke, 5900 forinttal Budapesten volt a legnagyobb, Nógrád vármegyében pedig 3500 forinttal a legkisebb.

A KSH adatai szerint a főváros mellett még

  • Győr-Moson-Sopron,
  • Zala,
  • Pest,
  • Veszprém,
  • Vas és
  • Fejér vármegyében

költöttek az átlagosnál többet a vásárlók.

2024. januártól újra nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves alapon, a második negyedév tekintetében viszont inkább gyenge kezdést jeleztek az áprilisi kiskereskedelmi adatok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

világgazdaság

kisboltok

boltbezárás

gazdaság

szupermarket