Rengeteg vidéki földet ad el az állam: az épülő kínai BYD-autógyár környéke is új gazdára vár

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Rengeteg vidéki földet ad el az állam: az épülő kínai BYD-autógyár környéke is új gazdára vár

Közel 20 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam a július 1. és július 12. közötti földárveréseken, ezek között van két szegedi is. Szántók, rétek és legelők mellett vegyes művelési ágú földrészletekre lehet licitálni, vette észre a G7.hu cikke alapján a Szegeder.


 


 

A hirdetmények alapján 10 hektárt meghaladó földrészleteket adna el az állam, a területek elhelyezkedése és mérete változatos. Sok olyan földet is árvereznek, amelyekre élő haszonbérleti szerződés vonatkozik, ezeket csak a lejártuk után vehetik használatba az új tulajdonosok. Olyanok is vannak, amelyeken az állam nem kizárólagos tulajdonos.

Ahogy a Szedgeder írta, júluis 9-én Csongrád-Csanádban is számos földterületet árvereznek el, ezek helyszínei Nagytőke, Derekegyház, Nagymágocs, Kübekháza, Ópusztaszer és Pusztaszer mellett Szeged is, utóbbi megyei jogú városban két területet is meghirdettek licitre, ezek teljes mértékben állami tulajdonban vannak.

A másik földterület közvetlenül a szerb határ mellett fekszik, az egykori Temesvár–Szeged vasút nyomvonla mellett. Az itteni 11,2 hektáros terület hivatalosan Szeged-Szőreghez tartozik, kikiáltási ára pedig 39,1 millió forint.

A G7 azt írja, az Agrárminisztérium kommunikációja szerint a mostani földárveréssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását kívánja támogatni, a meghirdetett területekre ugyanakkor bárki tehet ajánlatot. Ezen célok azonban a korábbi állami földeladások során sem feltétlenül valósultak meg. A 2015–16-os földárverésekről szóló, Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár által összeállított jelentések szerint például sok esetben jó politikai kapcsolatokkal rendelkező, mezőgazdasággal korábban nem foglalkozó vállalkozók szerezték meg a földeket a helyi földművesek elől.

A magyar állam a rendszerváltás óta több százezer hektár földet árverezett el a tulajdonában álló területekből, 2015–16-ban például 248 ezer hektárt hirdetett meg, amelyből akkor 182 ezret sikerült értékesíteni

írja a lap.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

akkugyár

föld

föld eladás