Úgy viszik a gazdák, mint a cukrot: ez lehet a siker kulcsa a mezőgazdaságban?

Agrárszektor   
  Megosztom
Úgy viszik a gazdák, mint a cukrot: ez lehet a siker kulcsa a mezőgazdaságban?

Az elmúlt években egyre nagyobb és nagyobb teret nyertek a pilóta nélküli légi járművek, vagyis a drónok mezőgazdaságban, különös tekintettel a növényvédelem területére.

Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezető igazgatója az Agrárszektornak elmondta, hogy a mezőgazdasági drónok hazai térnyerését két aspektusból kell vizsgálni. Jogszabályi oldalról - vagyis, hogy mennyire lehetséges ez az elterjedés - azt lehet mondani, hogy egyelőre még elég korlátozott a permetező drónok szerepe és lehetőségei.

A valóságban már bőven 100 fő fölött van azoknak a bejegyzett drónpilótáknak a száma, akik elvégezték a szükséges képzéseket, és az eladási statisztikák is azt mutatják, hogy a drónok mostanra már eléggé jelen vannak a hazai mezőgazdaságban. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kérdés vizsgálata során külön kell választani, hogy a monitoring vagy a permetező drónokról beszélünk-e. Az előbbiek használatához ugyanis minden rendben van, valamennyi szükséges feltétel - képzés, drónok, jogosítványok és műveleti engedélyek - a rendelkezésünkre állnak már.

Az utóbbiaknál azonban még fájó hiány tapasztalható az engedélyezett szerek tekintetében, hiszen a mai napig mindössze egy növényvédő szer, a Mospilan 20 SG engedélyokiratát bővítették ki, és ezt is csak dióburok-fúrólégyre, valamint a cseresznyét és meggyet károsító cseresznyelégy ellen lehet használni.

Amíg nem bővül az engedélyezett szerek száma, addig a drónos permetezés nem fog tudni igazán elterjedni Magyarországon

- tette hozzá Gyovai Szabolcs.A drónok engedélyeztetése nem különbözik a többi permetezőgépétől

Arra a kérdésre, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy drónnak ahhoz, hogy a pilóta nélküli légi jármű típusminősítést kapjon, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ezzel a kérdéssel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Egyetemi Laborközpont Növényvédelmi Vizsgálólaboratórium, Agrártechnológiai Szakterület, Növényvédőgépvizsgáló-Csoport Laboratóriuma foglalkozik.

Nemcsak a drónokat, de valamennyi permetezőgépet itt vizsgálnak be, hogy megfelelnek-e a jogszabályi és a szakmai kritériumoknak. Gyovai Szabolcs rámutatott, hogy a vizsgálat során a gépeknek ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelnie: hogy a rendszer legyen zárt, kapcsolható, ne legyen csöpögés, szivárgás, szükséghelyzet esetén manuálisan is ki lehessen kapcsolni, megfelelő cseppképzéssel rendelkezzen és alkalmas legyen az arányos kijuttatásra. Ezeket a kritériumokat a labor határozza meg, és amelyik eszköz átmegy a próbákon, az megkapja az engedélyt.

A típusminősítés valójában egy téves megnevezés, ugyanis a labor forgalomba hozatali engedélyszámot ad a próbákon megfelelt gépeknek: ezt ragasztják rá matricaként a gépre

- emelte ki Gyovai Szabolcs.

Drónozás távolról? Nem probléma!

A PlantaDrone Kft. - Magyarországon elsőként - hozta létre a Drónműveleti Központ névre keresztelt szolgáltatásukat. Ennek lényege, hogy a vállalat a drónos növényvédelmi munkákat igénylő, de azokhoz idővel, megfelelő szakképzettséggel nem rendelkező ügyfelek számára drónokat értékesít, majd az irányítását, a szükséges munkálatok elvégzését akár valós időben távolról segíti. Ennek során háttértámogatást nyújtanak, szaktanácsot adnak, de átvállalják a földi vagy légi növényvédelmi gép számára az útvonal megtervezését, vagy a kijuttatási térkép elkészítését is.

Ezzel kapcsolatban Gyovai Szabolcs elmondta, hogy a Drónműveleti Központ opciója a jövőben lesz jobban kommunikálva, hogy ne csak a vállalkozás partnerei, de bárki számára elérhető legyen. Az ügyvezető azt is elmondta, hogy a partnereik körében a kijuttatási térkép készítése és a valós idejű háttértámogatás a két legnépszerűbb szolgáltatási elem.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

növényvédelem

drónok

mezőgazdaság