Aranyáron mérik a boltokban a nyár slágergyümölcsét: ennyibe kerül idén a sárgadinnye

Szurok Dávid   
  Megosztom
Aranyáron mérik a boltokban a nyár slágergyümölcsét: ennyibe kerül idén a sárgadinnye

A megszokottnál korábban kezdődött idén a hazai dinnyeszezon, a fóliasátras termelésből származó áru már június közepén megjelent a piacokon és egyes zöldségeseknél. A jelenleg elérhető árukészlet ugyanakkor még kismennyiségű, hiszen a hazai görögdinnye-termesztésnek csupán 3-4 százaléka folyik fóliasátor alatt – derült ki a derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE), valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös beszámolójából. Roszik Tamás, az egyik legnagyobb hazai termelő a HelloVidéknek elmondta, hogy a meleg tavasz miatt ebben az évben ők is korábban kezdték a munkálatokat. A szakember szerint ugyan volt némi lehűlés a szezon derekán, de még így is 2-3 héttel előbb indult a betakarítás.

Már elérhető a hazai piacokon és a zöldségeseknél a magyar dinnye, és a sárgadinnye. Az időjárás az idén kedvezett a dinnyetermesztésnek, napfényből és csapadékból is volt elég. Roszik Tamás, az egyik legnagyobb hazai dinnyetermelő lapunknak elmondta, hogy a korai betakarításra nem nagyon volt felkészülve a hazai piac, több gyümölccsel összemosódott a sárgadinnye érése is, ami némi tumultust okozott idehaza.

A pillanatnyi helyzet realizálódni látszik, egyelőre nem jönnek nagy mennyiségek a betakarításból. Ez a száraz meleg nagyon kedvez a mediterrán gyümölcsnek, így nagyon jó az idei szezon

- hívta fel a figyelmet.

Kilőttek az árak

Roszik Tamás kérdésünkre elmondta: a sárgadinnye bruttó kilonkénti nagykereskedelmi ára jelenleg olyan 400 Ft/kg áron mozog. Ennek ellenére nagy lehet az eltérés az egyes üzletláncok, és kereskedők között attól függően, hogy ki milyen árréssel dolgozik.

Mint mondta, 100 forintban áll meg jelenleg egy dinnyének a csomagolása, szállítása. Ebbe beletartozik a műanyag kartonbérlés, és a papírkarton adója is. Az, hogy sok vagy kevés ez a száz forint jól szemlélteti az a tény, hogy pár évvel ezelőtt, csupán 100 forintos kilonkénti ára volt a sárgadinnyének.

Jó néhány évvel ezelőtt, amikor valaki 100 forintért adott el egy kg dinnyét, akkor kihúzta magát, és azt mondta bizony ez egy jó ár. Ez a mostani ár arra elég, hogy becsomagoljuk, és elvigyük egy áruházba

- tette hozzá.

A piaci árnak az egyharmada csak az ÁFA mértéke. Mint mondta, nagyon magasak az üzemanyagköltségek, és az útdíj is. Hozzátette: egy raklapot 15 ezer forintért visz el manapság egy hűtőkamion. Ez 400 kg dinnye esetében 20-25 forint kilonként, ha egész raklapról beszélünk. Roszik Tamás szerint érdemes tudni, hogy a dinnye ára nem mindig a gazda zsebébe landol, annak csak egy kis százaléka kerül hozzá.

A termőterület bővülése az idén tovább folytatódott

Míg 2022-ben 2600, 2023-ban pedig 2900 hektáron folyt dinnyetermesztés az országban, az idén elérte a 3300 hektárt a termőterület nagysága. Sárgadinnyét 450-500 hektáron termesztenek hazánkban. A mennyiség ugyanakkor valamelyest változhat az időjárás függvényében, de minden körülmény adott ahhoz, hogy minőségi, ízletes termés legyen az idei.

Roszik Tamás ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a sárgadinnyénél is emelkedő tendencia figyelhető meg. Mint mondta, a sárgadinnye esetében az előző években is magasabbak voltak az árak, ami ösztönzőleg hat a gazdákra arra, hogy a következő idénybe még elhivatottabban termeljenek. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a tavalyi magas árak leginkább a megfelelő termésmennyiség hiánya miatt alakultak ki.

Nagyon sok import dinnye van Magyarországon, vannak azonban áruházak, akik csak mutatóba tartanak magyar terméket a pulton. Hazánk jelentős célállomásnak számít több külföldi sárgadinnyetermelő ország szempontjából

- magyarázta.

A magyar dinnyetermelők az elmúlt években egyre inkább veszítettek exportpiacaikból, melyeket spanyolok, olaszok és görögök szereztek meg. Ez is arra ösztönözte a termelőket, hogy technológiában és fajtákban váltsanak.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ár-érték arány tekintetében, milyen különbségek figyelhetők meg, a hazai, és a külföldi termékek között. Az ezt firtató kérdésünkre Roszik Tamás kiemelte: amikor külföldihez hasonlítjuk a hazai termékeket, akkor érdemes leszögezni, hogy a korábbi kézi dinnye termesztés a fóliasátrakban kétszer annyiba kerül. Ráadásul kockázatosabb, mivel nincs akkora termés. Mindent kézzel végzünk, nincs lehetőségünk nagyüzemi gépekkel dolgozni ilyenkor.

Jelen pillanatban azt kell mondjam, hogy a 300 forintos korai dinnye ára 400 forintra emelkedett, gyakorlatilag magasabb árfekvésbe forgalmazunk most a szabadból, mint a fóliaházakból

- fűzte hozzá.

Egyre kevesebb a jó munkaerő

Mint minden más ágazathoz hasonlóan a mezőgazdaságban is óriási a megfelelő szakember és fizikai dolgozók hiánya. Roszik Tamás szerint a magyar munkavállalók körében kimagasló bérezéssel tudnak csak kvalifikált embereket találni.

Tudomásul kell venni, hogy a betakarítást már nem tudjuk magyar munkavállalókkal kiváltani, mivel rendkívül szélsőséges körülményekről van szó.Vagy a szúnyog csíp, vagy, mint ahogy most is, óriási a hőség

- mondta.

Sok esetben már nem is a pénzről van szó, hanem a kényelemről, sokan már nem szívesen végzik ezeket az egyszerűbb munkákat. Roszik Tamás szerint a legtöbb gazdálkodó külföldiekkel, ukránokkal, törökökkel, vagy éppen erdélyi munkásokkal dolgoztat.

Korszakváltás a technológia terén

A hazai dinnyetermesztésben a fajtaválaszték és a termeléstechnológia terén jelentős előrelépések történtek az elmúlt években. A korszerűtlen, konstans dinnyefajták helyét egyre inkább átveszik a betegségeknek ellenállóbb, nagyobb termésbiztonságot és jobb minőséget adó oltott és hibrid dinnyék. Így a magyarországi fajtahasználat is egyre jobban felzárkózik a nemzetközi trendekhez, a fólia alatti termesztéssel pedig előrébb hozható a szezonkezdet.

A technológiaváltás következtében a dinnyetermesztés hatékonysága lényegesen javult. Bár az elmúlt évtizedhez képest feleakkora területen termelünk dinnyét, a megtermelt mennyiség alig csökkent, mivel a termésátlagok, a termésbiztonság lényegesen növekedett. A fajtaváltás ellenére megszokott finom íz megmaradt, sőt, javult a minőség.

Ez alapján mérlegeljünk

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi azok a tényezők, amik alapján mérlegeljünk a sárgadinnye-vásárlás során. Roszik Tamász szerint elsősorban mindenképp a küllemét nézzük meg. Ahogy kint, úgy bent, ahogy bent, úgy kint. Ha lehet keressünk bordázott dinnyét, ami kívülről esztétikus, mivel az a belvilágban is jó minőségű. Annak sokkal sárgább lesz a hússzíne, és sokkal zamatosabb lesz az íze. A kisebb dinnyék is tudnak finomak lenni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

sárgadinnye

termelők

árak