Nincs könnyű dolga a magyar diákoknak: durván elszálltak a vidéki albérletárak 2024-ben

HelloVidék   
  Megosztom
Nincs könnyű dolga a magyar diákoknak: durván elszálltak a vidéki albérletárak 2024-ben

Ellentétes folyamatok játszódnak le az albérletpiacon: a fővárosban tíz százalékot meghaladó drágulással kell kalkulálniuk az egyetemistáknak, míg vidéken a tavalyi drasztikus áremelkedés korrekciója folytán csökkennek az árak – ismertette a legfrissebb országos adatokat Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója.

Hamarosan indul a nyári diák-albérleti szezon, hiszen a felvételi ponthatárok kihirdetésével eldől, hogy ki melyik egyetemen és melyik városban folytathatja felsőfokú tanulmányait. Ez az időszak várhatóan idén is nagy kereslet-növekedést generál majd az egyetemvárosok albérletpiacán.

Átlagosan 158 ezer forintért bérelhettek lakást a diákok vidéken

A fővárosban a téglalakások havi bérleti díja 262 ezer forintra emelkedett az év első hat hónapjában, ami 11,3 százalékkal magasabb, mint a tavalyi éves átlag. Ezzel szemben a legnagyobb vidéki városokban átlagosan 158 ezer forintért bérelhettek lakást a diákok, ami viszont 5,6 százalékkal alacsonyabb az előző év átlagértékénél.

Az ellentmondás elsősorban a tavalyi drasztikus áremelkedés korrekciójának tudható be, hiszen akkor éves szinten 33 százalékkal nőttek a legnagyobb vidéki városokban az albérletárak

– árnyalta a piac folyamatait Kosztolánczy György. Az ingatlanközvetítő vezérigazgatója elmondta, hogy a korlátozott kollégiumi férőhelyszám miatt várhatóan idén is megrohamozzák a diákok az albérletpiacot.

Ugyanakkor az egyetemisták körében fontos mérlegelési szempont, hogy egyedül vagy a barátaikkal együtt szeretnének-e lakást bérelni

– jegyezte meg Kosztolánczy György.

A vidéki egyetemvárosok között is markáns különbségeket mértek: Debrecen 210 ezer forinttal a legdrágább, míg Szeged 145 ezerrel, Miskolc 130 ezerrel, Pécs 120 ezer forinttal jelentősen olcsóbb, utóbbi nagyjából a fővárosi árszint fele. Természetesen a bérlemények szobaszáma a vidéki egyetemvárosokban is ármeghatározó tényező és ebből fakadóan itt is kérdés lehet a külön vagy együtt bérlés lehetősége. Az árkülönbség ugyanakkor a fővárosinál kisebb: a garzonok átlagára 100 ezer, a két szobásoké 140 ezer, a háromszobásoké 200 ezer forint körül alakult az év első hat hónapjában.

De nem csak a közös bérléssel, hanem a panellakás választásával is lehet a bérleti díjon spórolni

– vetette fel Kosztolánczy György, aki kiemelte: Budapesten és a vidéki városokban egyaránt olcsóbbak a tégla lakásoknál a házgyári technikával épült bérlemények, és minél nagyobb lakásról van szó, annál jelentősebb az árelőny.

A panellakások bérleti díja főváros szerte 180-200 ezer forint között mozgott idén, míg a vidéki városokban 130 ezer forint volt az átlag. A garzonokhoz ennél kedvezőbb áron juthatnak a diákok: a három-, négyszobások drágábbak, de a fővárosi átlaguk 230 ezer forint, ami kereken 100 ezer forinttal kedvezőbb a tégla lakásokénál, míg a vidéki városok esetében 70 ezer forint a differencia.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ingatlanközvetítő

gazdaság

albérlet

albérletárak

egyetemisták