Ilyen luxusházakat vásárol a magyar elit: csak pénzkidobás az egész?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ilyen luxusházakat vásárol a magyar elit: csak pénzkidobás az egész?

A nyári hónapokban, amikor sorra dőlnek meg az évszázados melegrekordok, felértékelődnek azok az ingatlanok, amelyekben hűsölésre is van lehetőség. Legyen az egy nagyon hatékony árnyékoló vagy hűtőrendszer, vagy a házból néhány lépéssel elérhető medence.  Az ilyen „extrák” bizony megnövelhetik az eladó ingatlanok piaci értékét. A Pénzcentrum cikkében most azt vizsgálta meg, hogy mi van, ha olyan ingatlant vásárolnánk vagy éppen adnánk el, ahol már van medence. Szakértőket kérdeztek a medencés ingatlanok piacáról és arról, hogy értéknövelő tényező lehet-e 2024-ben a kiépített fürdőzési lehetőség.


 

Az OTP Ingatlanpont a Pénzcentrumnak adott válaszában elmondta, hogy az állományukban alapvetően alacsony a medencés ingatlanok száma, ezért nem lehet a teljes piacra vonatkozó trendekről beszámolni.

Megkereséseink alapján azt kijelenthetjük, hogy a medence megléte nem alapvető elvárás egy családi, kertes ház esetében”

– fogalmazott a szakértő.

Hozzáfűzte, hogy amennyiben a medence megfelelő minőségben készült és jól karbantartott, növelheti az ingatlan értékét.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint az elmúlt évek történései alapjaiban formálták át az ingatlanpiaci keresletet. A néhány évvel ezelőtti járványidőszakhoz kapcsolódó kijárási tilalom, a saját kerttel rendelkező, családi házak felé fordította a vevői érdeklődést és a medencés házak iránti kereslet is megnőtt. A későbbiekben ez a tendencia nem folytatódott, de bizonyos helyzetekben valóban növelheti az ingatlan értékét a medence megléte, azonban nem mindegyik típus.

A jelenlegi ingatlanpiacon az átlagos vagy jól felszerelt házak esetében legtöbbször még nem épített, hanem a gyorsabban és kedvezőbb áron telepíthető medencékkel találkozhatnak a vevők, hiszen a merev, fémvázas, puha falú medencék elhelyezése jóval olcsóbb

– mondta Benedikt Károly.

Kiemelte, hogy mivel ezek a medencék nem helyhez kötöttek és igény esetén másik ingatlanba költöztethetőek, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a tranzakció részét képezik. Ezáltal sem az érdeklődésre, sem az eladási árra nincs komoly hatásuk.

Egy épített medence már inkább befolyásolja az árat, azonban a lakóingatlan elhelyezkedése, állapota és energetikája, valamint a telek nagysága továbbra is jóval hangsúlyosabb az árképzés során”

– hangsúlyozta a DH szakértője.

Kifejtette, hogy a pandémia időszakában valóban egyértelműen előnyt jelentett a medence, viszont az energiaárak változása óvatosságra intette a vásárlókat. A jelenlegi helyzetben a vevők alaposan megfontolják, hogy megéri-e medencét üzemeltetni az otthonukban, hiszen a fenntartási költségekkel is számolni kell. A feltöltés, felfűtés és tisztán tartás pedig befolyásolhatják a megvásárolni kívánt ház rezsijét.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

medencés ingatlan

vidék

gazdag

pénzcentrum