Kijöttek a számok: így muzsikált a magyar gazdaság a második negyedévben

Portfolio   
  Megosztom
Kijöttek a számok: így muzsikált a magyar gazdaság a második negyedévben

A második negyedévben a magyar gazdaság negyedéves alapon 0,2 százalékkal zsugorodott.

Az éves összevetésben számolt GDP-bővülés (a kiigazítatlan adatok szerint) 1,5 százalékos volt. Előzetesen a Portfolio által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy az előző negyedévhez képest 0,5 százalékos, a tavalyi második negyedévhez képest pedig 2,3 százalékos lendületet produkál a gazdaság, vagyis a valóság jócskán alulmúlta a várakozásokat - számolt be róla a Portfolio.

Bizonyos fogyasztási szegmensekben ez valóban érzékelhető volt, de összességében a háztartások érezhetően behúzták a féket: egyáltalán nem költekeznek olyan tempóban, ahogy arra számítottak a szakértők.

Talán ennél is kellemetlenebb meglepetés volt, hogy az export húzóereje eltűnt. A gyenge európai konjunktúra, az elektromos autózás terjedésének látványos megtorpanása alaposan leapasztotta a kivitelünk iránti keresletet. Ez pedig azt jelentette, hogy a gazdaság két fontos motorja is alapjáratba került. Ráadásul a külkereskedelmi adatok arra utaltak, hogy a fogyasztás és az export mellett a harmadik fontos felhasználási területen, a beruházásoknál sincs élénkülés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

magyarország

visszaesés

gdp