Nincs megállás, tovább tart a drágulás az élelmiszerboltokban: ki győzi ezt kifizetni?

Agrárszektor   
  Megosztom
Nincs megállás, tovább tart a drágulás az élelmiszerboltokban: ki győzi ezt kifizetni?

Egyes termékek - főleg a tejek - egyik napról a másikra 150-200 forinttal drágultak bizonyos üzletekben.

Az Agrárszektor beszámolója szerint volt, hogy a német import tej (3,5%-os) fele annyiba került, mint a magyar. A termelők pedig nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt évek nehezek voltak a magyar tejágazat számára, egyik válságból a másikba esett át a szektor, ami mostanra ráadásul felemésztették a feldolgozók tartalékait.

Koller Attila, a Tej Terméktanács társelnöke nemrégiben elmondta, hogy az ágazat költségei egy év alatt megduplázódtak, és amikor ezt be kellett építeni a termékek árába, az egy drámai mértékű fogyasztáscsökkenéssel járt. Még jelenleg is jelentősen magasabban vannak az árak, mint a koronavírus-járvány előtt.

Változnak a fogyasztói szokások, ömlik be az import

A lap kiemeli: a tejtermékek hazai feldolgozók általi belföldi értékesítésére vonatkozó AKI statisztika szerint 2023. évben a főbb tejtermékek közül egyedül a hatósági árral érintett 2,8% UHT tej és a natúr joghurt értékesítése növekedett, míg a trappista sajtnál az előző évi, kis mértékben emelkedett értékesítési adatot sikerült megtartani. Egyes tejtermék kategóriákban ugyanakkor 2022-ről 2023-ra jelentősen csökkent a tejfeldolgozók belföldi értékesítése (vaj -9%: vajkrém: -14%, tehéntúró: -6%, ömlesztett sajt -11%, tejföl -5%)

Idén csak az év első két hónapjára van adatunk, eszerint a kedvezőtlen tendenciák folytatódtak, a sajtimport 18%-kal, a fogyasztói tejimport 32%-kal nőtt. Mindez pedig a boltokban is meglátszik, tapasztalatunk szerint a német tej fele annyiba kerül, mint a magyar.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mennyit kell fizetni a toptermékekért, akkor KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

tej

import

sajt