Özönlenek ezekre a vidéki településekre a gazdagok: itt élnek a leginkább jómódú magyar családok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Özönlenek ezekre a vidéki településekre a gazdagok: itt élnek a leginkább jómódú magyar családok

A leggazdagabb hazai településeken 10-szer több pénzből gazdálkodnak a magyar családok, mint az ország legszegényebb térségeiben.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) település szintű statisztikái szerint a legrosszabb a helyzet Csenyétén, ahol évente (!) alig több mint 250 ezer forintnyi jövedelem jut egy lakosra. A teljes, több ezer települést tartalmazó lista egyértelműen igazolta, hogy komoly életszínvonalbeli különbségek vannak Magyarországon, melynek egyik végletét a legszegényebb települések kiválóan reprezentálták. A Pénzcentrum most a leggazdagabb magyar településeket vette gorcső alá.

A jólét záloga a masszív munkaerőpiaci adatok

Noha a társadalmi egyenlőtlenségeket a szélsőértékek kiválóan reprezentálják, statisztika lévén óhatatlanul akadnak torzító körülmények. "Mivel a mutató a személyi jövedelemadó adatokból indul ki, nagy vonalakban egész jó képet adhat az országos életszínvonalbeli különbségekről" - fogalmazott korábban, a település szintű statisztikákra vonatkozóan Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Az például egyértelműen látszódik a leggazdagabb településeken, hogy a jólét záloga a masszív munkaerőpiaci adatok: azaz jellemzően nagyon alacsony a munkanélküliségi ráta, és magas az ott élő értelmiségiek aránya (ezt két mutató, a "legfeljebb 8 általános iskolát végzett nyilvántartott álláskeresők aránya", illetve a "magas presztízsű foglalkoztatási csoportokban foglalkoztatottak aránya" reprezentálja). Na persze akadnak furcsaságok is, amelyre kiváló példa a listát vezető település is.

Ugyanakkor, mint minden statisztikának ennek is vannak korlátai, ami miatt nem biztos, hogy teljesen pontosan jeleníti meg a települések közötti jövedelemkülönbségeket, illetve hogy ezt pontosan tükrözi a településkép

- fogalmazott Madár István.

A mutató nem számol például az egyéb típusú, például vállalkozói vagy egyéb nem szja-köteles jövedelmekkel. Nagyon kicsi településeken előfordulhatnak extremitások, ahol néhány gazdag kiköltöző húzza fel az átlagot. Sajátos az agglomeráció helyzete, az ott élő magas jövedelműek költéseinek jelentős része nem a településen jelentkezik

- tette hozzá a vezető elemző.

Ha kíváncsi vagy, hogy mely településeken tudnak jelenleg a legtöbb jövedelemből megélni a magyar családok akkor KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

magyarország

jólét

jövedelem

település