Forrnak az indulatok: az engedély megvonása után is tovább működik vidéki aksigyár

HelloVidék   
  Megosztom
Forrnak az indulatok: az engedély megvonása után is tovább működik vidéki aksigyár

A környezethasználati engedély megvonása után is változatlan kapacitással működik a gödi akkugyár - számolt be róla a Népszava.

Ahogy arra a lap emlékeztet a gödi Samsung-gyár tíz évre szóló, tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét idén tavasszal a Budapest Környéki Törvényszék felfüggesztette, helyt adva a Göd-ÉRT Egyesület bírósági keresetének.

A helyzet azért különös, mert miközben az LMP, a Greenpeace és a Göd-ÉRT szerint a gyár így nem is működhetne, a megyei kormányhivatal közleménye szerint ilyesmiről szó nincs, a bírósági döntés nem azt jelenti, hogy a gyár működését fel kell függeszteni. Valójában – írták – a működést az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni. Ám az, hogy ez megtörtént-e, azóta sem derült ki.

Csárdi Antal a Népszavának az érvelést „parasztvakításnak” minősítette. Óriási problémának tartja, hogy a gödiéhez hasonló üzemek működését – a napvilágra kerülő súlyos lég,-, talaj- és vízszennyezés ellenére – eltakarják a nyilvánosság elől.

Kíváncsiak voltunk, hogyan ellenőrzik a kapacitáscsökkentést, de az akkumulátorgyár, együttműködve a kormányhivatallal, minden adatot eltitkol. Több közérdekű adatigényléssel éltünk, személyesen én is. Sokszor választ sem kaptunk

– mondta az LMP-s politikus, aki személyesen szerette volna ellenőrizni az alacsonyabb kapacitást és a károsanyag-kibocsátás értékét. Erre a kormányhivatal úgy reagált, „a törvény ezt sajnos nem teszi lehetővé”.

Hasonlóan járt a Greenpeace, ám ők nyílt levelükre –melyben az üzemi korlátozás pontos paramétereiről érdeklődtek – ez idáig választ sem kaptak. Ahogy lassan fél éve arra sem, hogy miként kerülhetett a gödi kommunális szennyvízbe és a termőföldekre jelentős mennyiségű NMP-oldószer, miközben a korábbi környezetvédelmi engedély alapján egyik helyre sem juthatna a magzatkárosító kockázattal besorolt oldószerből.

Simon Gergely, a Greenpeace csapatának tagja, regionális vegyianyag-szakértő egyébként egyetért azzal, hogy az engedély megvonása után a gyár semmilyen formában nem működhetne. Maximum a termelése 1,38 százalékán, amihez 72 gyártósorból nagyjából 71-et kellene leállítaniuk. Csárdi Antal úgy tudja, ennek ellenére még üzemi műszakok sem maradnak ki. Ezt a lapnak Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke is megerősítette.

A hozzánk eljutott információk arra mutatnak, hogy a gyárban semmilyen jelentős gyártásleállítás nem történt!

- tette hozzá.

Az LMP, a Greenpeace, és a Göd-ÉRT nem adják fel a harcot. Bár Csárdi Antal a Népszavának nyilatkozva a júniusi közös demonstrációjukat sem tartotta eredménytelennek, amikor elbarikádozták a gyár bejáratait. Mint elárulta, hasonló lépésekkel a jövőben is élnének, bár legközelebb nem fogják azt előre bejelenteni. Júniusban ugyanis felmerült a gyanúja annak, hogy a megmozdulás idejére a Samsung-gyár átszervezte az érkező áruk és a távozó termékek fogadását és indítását, mintha semmi probléma nem lenne.

Azt sem adtuk fel, hogy valamilyen szakértőt, vagy szakértői csapatot bejuttassunk a gyárba, hogy pontos képet kapjunk a jelenlegi helyzetről. De az akciónk nem titkolt célja az, hogy megakadályozzuk a gyár működését

– foglalja össze céljaikat az LMP-s politikus.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

göd

akkumlátorgyár

bíróság