Nehéz idők járnak az erdészetekre is: visszaesett a megrendelés az olcsó ukrán faáru miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Nehéz idők járnak az erdészetekre is: visszaesett a megrendelés az olcsó ukrán faáru miatt

Az országos tendenciához hasonlóan a somogyi faipari cégek is forgalomcsökkenést tapasztaltak az év első felében. Az olcsó ukrán áru jelenléte a piacon jelentősen megnehezíti a magyar és a somogyi erdészetek dolgát - írja a sonline.hu.

Ahogy a portál írja, az év első hat hónapjában a somogyi fakitermelőknek jelentősen beszűkült a piac. Ezt tapasztalta a vármegye legnagyobb erdőgazdálkodója a Sefag Zrt. is. Kérdésünkre a társaság azt közölte: beszűkültek értékesítési lehetőségeik.

Átmeneti megoldást az általunk termelt rakodóelem alapanyagát képező rönkféleségek árának csökkentése jelentette – 2023 nyarától –, mely a mai napig érvényes. Kisebb piaci élénkülés az elmúlt két hétben újra tapasztalható

- válaszolták a lap megkeresésére.

Mint azt kifejtették, a társasághoz tartozó Csurgói Faipari Zrt.-nél elsősorban lombos fafajokat dolgoznak fel, így számukra nem jelent konkurenciát az ukrán fenyő. A gyár évente 22 ezer köbméter hengeres fát dolgoz fel, ami idén nem csökkent. A portál kérdéseire a következőket válaszolták:

a tölgy fűrészrönk iránti igénye még nőtt is Somogyban. A fűrészüzem által megtermelt félkész termékeket elsősorban Nyugat-Európában értékesítik padlógyártók számára, míg egy kisebb mennyiség kereskedőkön keresztül az ázsiai fapiacra kerül.

Somogy faiparának másik meghatározó szereplője a Kaszó Zrt., amely szintén visszaesést regisztrált a megrendelések egy részében.

Tapasztalható némi visszaesés az előző két évhez viszonyítva. Az elmúlt években az azt megelőző időszakokhoz képest nagyobb kereslet volt jellemző, így a jelenlegi tendenciára a piac dinamikájának természetes alakulásaként lehet tekinteni

- mondta Galamb Gábor vezérigazgató. Hozzátette:

az éves terv időarányos hányada készült el 2024 első félévében, az előző évekhez képest 16 százalékkal termelt a Kaszó Zrt. kevesebbet, de ez annak tudható be, hogy aránylag magas indulókészlettel rendelkezett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

erdészet

erdőgazdaság

faáru

ukrán áru

ukrán fa