Itt a lista: ezeken a vidéki településeken még csapból is pénz folyik

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a lista: ezeken a vidéki településeken még csapból is pénz folyik

A 2022-es helyi iparűzési adó bevételek megoszlása jelentős eltéréseket mutat a magyar települések között.

Paks városa az egy lakosra jutó HIPA bevétel közel 289 ezer forint volt az atomerőműnek köszönhetően, addig más, kisebb településeken ez az összeg nem éri el az 1 000 forintot sem. Ebből is látszik milyen jelentős bevételt jelent egy önkormányzatnak ez az adó és ezzel érhetőbbé válik a jelenleg Pakson kialakult vitás helyzet is - írja a Pénzcentrum.

Az országos adatok azt mutatják, hogy a HIPA bevételek szorosan összefüggenek a települések gazdasági aktivitásával és a vállalkozások jelenlétével, ezért a kisebb települések gyakran alig részesülnek ebből a fontos bevételi forrásból.

Azok után, hogy megnéztük a bruttó befolyó jövedelem alapján, hogy melyek az ország leggazdagabb és legszegényebb települései és mégis mekkora a jövedelmi szakadék hazánkban. Most azt vizsgáltuk meg, hogy hogyan alakultak 2022-ben a helyi iparűzési adó bevételekből származó megoszlások. A helyi iparűzési adó (HIPA vagy IPA) az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrása, amelyből többek között a települések fejlesztéseit finanszírozzák.

Ehhez képest a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította Paks városát, a Paksi Atomerőműhöz kapcsolódó beruházások miatt. Az övezettel kapcsolatos döntéseket Tolna Vármegye Önkormányzata fogja irányítani, így az önkormányzati tulajdonba kerülő közterületek is az ő felügyeletük alá esnek.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) adatbázisa szerint 2022-ben a HIPA bevételek jelentősen eltértek a települések között, és vannak olyan helyek is, ahol nem kellett HIPA-t fizetni, a továbbiakban ezeket az adatokat elemezzük részletesen.

Ha kíváncsi vagy, melyek a legtöbb és legkevesebb HIPA bevételt szerző települések akkor KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

iparűzési adó

pénz

önkormányzat