Újabb csavar a Dunaferr kálváriájában: megszólalt a szakszervezet, ez vár a dolgozókra

Szurok Dávid   
  Megosztom
Újabb csavar a Dunaferr kálváriájában: megszólalt a szakszervezet, ez vár a dolgozókra

Hiába kapták meg az elmaradt fizetésüket kedden a Dunaferr dolgozói továbbra is nagy a bizonytalanság a közel hetven éve üzemelő kohó jövőjét illetően. Mint, ahogy arról beszámoltunk a gyár dolgozói hétfőn tüntetésbe fogtak, mivel a vállalat dolgozói a múlt péntek esti – törvényileg előírt – határidőig nem kapták meg a júliusi bérüket. Egyes információk szerint bizonyos alkalmazottak esetében már júliusban is késve érkezett meg a júniusi jövedelem. A dolgozók ezért hétfő reggelre demonstrációt szerveztek a Liberty Dunaújváros igazgatósági épülete előtt. A tulajdonos, az indiai hátterű Liberty Steel kedden reggel elkezdte a dolgozóinak az elmaradt bérek kifizetését. Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke ugyanakkor a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy a korábban beígért egyszeri 150 ezer forintnyi bónuszt még mindig nem kapták meg a dolgozók. A szakszervezeti vezető szerint, ha belátható időn belül nem kapják meg a munkavállalók az elmaradt kiegészítést, akkor újabb demonstrációt helyeznek kilátásba.

Továbbra is aggasztó a helyzet a legendás Dunai Vasműnél, amely egyben az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexuma, Dunaújváros legnagyobb munkaadója. A gyárban 3200-an dolgoznak. A patinás vállalatot hiába vásárolta meg korábban a brit Liberty Steel, a vasmű helyzete továbbra sem oldódott meg, és egyre nagyobb gondot okoznak a bérfeszültségek, és mára már a bérkifizetések is.

A dolgozók hétfőn kezdtek tüntetésbe az elmaradt bérek miatt, mivel a kifizetés nem történt meg, a törvényileg előírt múlt pénteki határidőre. A munkavállalók kedden reggel hétkor újabb demonstrációra gyűltek össze a dunaújvárosi Vasmű elé. Nemsokára rá a cég elkezdte kifizetni a dunaferresek elmaradt bérét, ugyanakkor a korábban beígért 150 ezer forintos bónusz még mindig várat magára.

A bónuszt egyelőre nem kapták meg a munkavállalók. Az ezzel kapcsolatos megállapodást 2024. június 25-én írtuk alá, amelyben a munkáltató vállalta, hogy a júniusra járó bérekkel egyidőben 150.000 Ft bónuszt fizet minden munkavállaló részére

- mondta lapunknak Magyar Zoltán.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a HelloVidék megkeresésére elmondta, ennek megfelelően a munkáltató már több, mint egy hónapnyi késésben van. Mindezek függvényében érthető, hogy egyre elkeseredettebbek a dolgozók, ami történik azt mindannyiuk számára nehéz feldolgozni, mind lelkileg, mind emberileg is. Éppen ezért egyre több munkavállaló dönt úgy, hogy inkább máshol próbál szerencsét.

Elbocsátások nem történnek, viszont a munkavállalók folyamatosan keresnek más munkahelyet, így elég magas számban mondanak fel

- hívta fel a figyelmet lapunknak Magyar Zoltán, majd hozzátette: a munkáltató jogsértő magatartása miatt - a bérek késői kifizetésével kapcsolatban -, azonnali hatályú felmondásra ad okot a munkavállalók számára. Ennek megfelelően az elmúlt napokban magasabb számú felmondást tapasztalunk.

Némi szépségtapasz, hogy augusztus elején kiderült, hogy a Liberty technológiai partnere, a CISDI úgy néz ki megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz, erről a CISDI Engineering és a Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság (Sinosure) elvi hitelbiztosítási megállapodást kötött.

Ezzel kapcsolatban Magyar Zoltán kiemelte, hogy információk szerint egy svájci, német, kínai és magyar szakemberekből álló szakember csapat folyamatosan dolgozik a fejlesztések előkészületein.

A járványhelyzet okozott ugyan nehézségeket, de a világgazdaság újra indulása során elképesztően megugrott az acéltermékek világpiaci ára. Ebben a környezetben óriási haszonnal lehetett volna gyártani, ha a Dunaferr készen áll rá. Csakhogy a belső konfliktusok annyira meggyengítették a céget, hogy nem volt annyi forgótőkéje sem, hogy a szükséges alapanyagot beszerezze.

Emiatt viszont gyakorlatilag fél gőzzel zajlott a gyártás, egyes információk szerint 50-60 százalékos átlagos kihasználtsággal üzemeltek a kohók, de az is előfordult, hogy csak 30 százalékon működtek. Az acélárak esni kezdtek, miközben az energiáé az egekbe szökött, ami a jobb kondícióban lévő vasműveket is megviselte Európa-szerte: energiaigényes folyamat az acélgyártás.

Ez a tarthatatlan helyzet végül odáig vezetett, hogy 2023-ban felszámolás alá került az üzem. A felszámoló végül az indiai befektető kör tulajdonában lévő Liberty-csoportnak adta el a Dunaferr kohászati és fémfeldolgozó üzemrészét. Az azóta eltelt időszak nehézségei ellenére nem történtek elbocsátások, és külföldi munkavállalókat sem kívánt felvenni a cég.

A gyár leállítása egy éve kezdődött el a nagyolvasztó leállításával. 2024. július 12-én megkezdték a Kokszoló leállítását is. A feldolgozó üzemek (meleghengermű, hideghengermű, lemezalakító stb) kb. két hete álltak le teljesen

- húzta alá Magyar Zoltán.

Mint mondta, ezeknek a területeknek korábban is a kapacitásuk 10-20%-a volt kihasználva, de jelenleg elmondhatjuk, hogy mind áll a Dunai Vasmű területén.

A Népszava forrásai szerint a gyárban érdemi termelőtevékenység jelenleg nem zajlik, az acél- és a kokszelőállítást végző Duna Furnace mintegy 1100 alkalmazottja állásidőn van. A termelési tevékenységet a Liberty Dunaújváros ugyanis leállította, ám a bérüket ebben az időszakban is ki kell fizetni. Hengerelt termékek készítésére van még lehetőség félkész vasbugából, amelyet viszont a Dunarolling végezne. Jelenleg azonban ilyen munka sem zajlik, bár a munkáltató úgy tájékoztatta a dolgozókat, hogy folyamatban van a vasbugák beszerzése.

Iparági források szerint a Liberty Dunaújvárosnak abból lehet érdemi bevétele, hogy a gyártás leállítása után megmaradt szén-dioxid-kvótákat értékesíti. A társaságok leadott tavalyi mérlegbeszámolóit vizsgálva kiderül, hogy valóban akad ilyen jellegű üzlet a cégeknél. A kiegészítő melléklet adatai szerint a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. esetében 51,6 milliárd forint, míg a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-nél 4,2 milliárd forintot ért el az az összeg.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

dunaferr

felmondások

vasmű

dunaújváros