Hihetetlen, mi derült ki a magyarok kedvenc ásványvizeiről: 2024-ben erre senki sem számított

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Hihetetlen, mi derült ki a magyarok kedvenc ásványvizeiről: 2024-ben erre senki sem számított

A nyári hónapokban jelentősen megnövekszik az ásványvízfogyasztás mértéke, ezért felkerestük a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetséget (MAGYÜSZ), valamint több ásványvízgyártót és forgalmazót, hogy megtudjuk, vannak-e különbségek a fővárosi és vidéki fogyasztási szokások között. Kiderült, hogy a vásárlási szokások és preferenciák jelentősen eltérhetnek Budapest és a vidéki régiók között, különösen a vásárlások értéke, gyakorisága és az egészségtudatosság terén. De vajon milyen típusú vizet részesítenek előnyben a vásárlók, és hol vásárolják meg a termékeket? A válaszok meglepőek lehetnek.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetséget (MAGYÜSZ) felkeresve megtudtuk, hogy nem tartják nyilván a fogyasztói szokásokat sem a főváros-vidék viszonylatban, sem a különböző bolttípusok szerint. Csak az összesített forgalmi adatokat rögzítik. Természetesnek tartják, hogy az egyes régiókban a helyi vizet részesítik előnyben, mivel ezek fogyasztói árát nem növeli a nagy távolság miatti szállítási költség.

Tapasztalataik szerint a különböző ásványvíz típusok fogyasztását nem befolyásolják a szezonális hatások; mindenki azt issza, amit kedvel. A különböző vízfajták közül a szénsavmentes vizek fogyasztása a legnépszerűbb, regionális különbségek nélkül. Felkerestünk hát a ásványvízgyártó és forgalmazó cégeket, hogy megismerjük a fogyasztási szokásokat és preferenciákat.

Elsőként Kozák Krisztina, a Mizse ásványvíz gyártója, a Magyarvíz Kft. Marketing vezetője osztotta meg, hogy tapasztalataik szerint jelentős különbségek vannak a fővárosi és vidéki vásárlási szokások között. Elsősorban a vásárlások értéke és gyakorisága tér el. Budapesten a 15.000 Ft feletti kosarak aránya 18,6%, míg vidéken csupán 5,9%. A nagy kosarak értéke Budapesten 29.748 Ft, míg vidéken 13.351 Ft.

Mindkét csoportban jellemző a hűségkártyák és hűségpontok gyűjtése. Az utóbbi időben mindkét szegmensben csökkent a kosarak mérete, és az összetételük is változott, az olcsóbb áruk irányába tolódott el. A vidéki lakosok inkább a jobb ár-érték arányú termékeket részesítik előnyben. (Forrás: RetailZoom)

A rendelkezésükre álló adatok szerint az egyes régiók természeti adottságai, például a helyi források elérhetősége, nem befolyásolják az ásványvízfogyasztás mértékét. Legfeljebb a lokálpatriotizmus játszik szerepet, például Lajosmizsén elsősorban Mizsét vásárolnak. Az ásványvíz szektorban nem jellemző a márkahűség; a vásárlók elsősorban az árat nézik, fontos számukra, hogy a termék elérhető legyen helyben, hazai legyen és finom ízű. Ebben nincs különbség a főváros és a vidék között.

A szénsavas és szénsavmentes ásványvizek tekintetében nem jellemző a szezonalitás. A piacon létezik úgynevezett extrán szénsavas ásványvíz, amely nyáron jól fogy fröccshöz, helyettesítve vagy kiváltva a szódát. Ez valóban a nyári hónapokban erőteljesebben fogy.

A korábbi „szóda” kultúrát, ahol a szénsavas vizet keresték, leváltotta az egészségtudatosság. Ennek eredményeként a mentes ásványvizek aránya már 60% a szénsavasok rovására. Az ízesített ásványvizekre is nagyobb a kereslet a melegebb hónapokban.

Következőként Dávid Dóra, a Szentkirályi Magyarország brand managere elmondta, hogy a fővárosban a nagy szupermarketek és hipermarketek dominálnak, amelyek széles választékkal és gyakori akciókkal várják a vásárlókat. Az online vásárlás a kényelmi szempontoknak köszönhetően egyre népszerűbb Budapesten, és ezek a lehetőségek akár egyszerre nagyobb mennyiségű ásványvíz vásárlására is ösztönözhetik a fogyasztókat. Ezzel szemben vidéken a helyi boltok és piacok fontos szerepet játszanak, szupermarketek csak kisebb mértékben elérhetőek, ahol a vásárlók általában ritkábban vásárolnak, de egyszerre nagyobb mennyiségben. Az online vásárlás lehetőségei korlátozottabbak, és az infrastruktúra még nem mindenhol áll rendelkezésre, de itt is növekvő tendenciát mutat ez a vásárlási forma.

Általánosságban elmondható, hogy Budapesten az emberek gyakran egészségtudatosabbak, ami befolyásolja az ásványvízfogyasztási szokásaikat: szívesebben választják a szénsavmentes, kalóriamentes vagy alacsony kalóriatartalmú ízesített ásványvizeket. A szélesebb kínálatnak köszönhetően könnyebben is hozzáférnek a számukra megfelelő termékekhez. A vidéki lakosság számára vonzó lehet helyi forrásból származó termékeket választani, hagyományosan az itt élők pedig inkább a szénsavas ásványvizeket részesítik előnyben. Ráadásul nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fizetőképesség is jelentősen befolyásolhatja a regionális fogyasztási szokásokat.

Magyarország kiemelten gazdag ásványvízforrásokban, ezek elhelyezkedése azonban inkább kis mértékben lehet hatással a fogyasztási szokásokra. A piacot leginkább a kereskedelmi hálózatok elhelyezkedése befolyásolja: ahol nagyobb boltok, üzletláncok akciókkal várják a vásárlókat, ott ezek a termékek dominálnak. A kisebb boltokat a nagykereskedők látják el, itt már előfordulhatnak regionális különbségek, ám az ország nagy részén az üzletláncok miatt kiegyenlítődik a fogyasztás.

Megfigyelhető, hogy a nyári hónapokban megugrik a szénsavas ásványvizek iránti kereslet a variáns hűsítő jellegéből adódóan. A szénsavmentes ásványvizek egész évben népszerűek, hiszen ez sportoláshoz is kiváló, nem terheli az emésztőrendszert és kiváló a mindennapi folyadékpótlásra. Az ízesített ásványvizek népszerűsége nyáron jellemzően szintén megugrik, amikor az emberek frissítő, de ízletes italokkal szeretnék oltani a szomjukat. Az egészségtudatos trendek előretörésével láthatóan azonban egész évben egyre népszerűbbek ezek a termékek alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően.

A szénsavas és a szénsavmentes ásványvizek népszerűsége fej-fej mellett halad Magyarországon, hiszen különféle alkalmakból eltérő variánsokat választanak a fogyasztók – főétkezéseknél gyakran inkább a szénsavas változat kerül előtérbe, sportolásnál pedig a szénsavmentes a kedveltebb. A szénsavas és az ízesített ásványvíz esetében megfigyelhetünk egyfajta szezonalitást, nyári hűsítőként szívesen fogyasztják a vásárlók. Az ízesített ásványvizek szintén egyre népszerűbbek, különösen a fiatalabb generációk körében. Ezek az italok alternatívát kínálnak azoknak, akik nem szeretik a tiszta vizet, de kerülik a cukros üdítőitalokat. Az ízesített ásványvizek közül sokan alacsony kalóriatartalmúak vagy cukormentesek - mint például az édesítőszert és cukrot sem tartalmazó Szentkirályi Egy Csepp Gyümölcs -, ami tovább növeli vonzerejüket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

ásványvíz

fogyasztás