Itt áll feketén-fehéren: ennyiért dolgoznak 2024 őszétől a magyar pedagógusok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt áll feketén-fehéren: ennyiért dolgoznak 2024 őszétől a magyar pedagógusok

Durván egy hét múlva indul az iskola, de a pedagógushiány továbbra is aggasztó mértékben érinti a magyar oktatást - derült ki a Pénzcentrum mai cikkéből.

Bár a pedagógusképzések népszerűsége nőtt, és a felvételt nyertek száma alapján második helyen állnak, a helyzet az idei tanévben nem javul érdemben, a pedagógushiány továbbra is aggasztó mértékben érinti a magyar oktatást. A PDSZ becslése szerint legalább 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, különösen a természettudományos tárgyakat, idegen nyelveket és informatikát tanító tanárok, valamint óvodapedagógusok és tanítók terén - nyilatkozta a Pénzcentrumnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányi tagja.

A szakember az idei felvételi eredmények kapcsán is elmondta, hogy ezzel valójában

nem oldódik meg a probléma. Nagyon sokan a felvettek közül, nem a tanárszakokat jelölték meg első helyen. A képzés során mindig nagy volt a lemorzsolódás, ill. a végzetteknek csak egy töredéke helyezkedik el a közoktatásban. E tekintetben nem várható változás. A nyugdíjba vonulók száma pedig várhatóan növekedni fog. A hiányszakokon egyébként idén is nagyon alacsony volt a jelentkezők aránya.

Tényleg sikerült rendezni a tanárok bérét?

Aa tegnapi napon tartott sajtótájékoztatót a kormány, ahol többek között a tanárok fizetése is felmerült. Gulyás Gergely erről úgy nyilatkozott, hogy

folytatják a pedagógus béremelést, 2025-ben a diplomás átlagbér bruttó 1 millió 25 ezer forint lesz, ennek 80 százaléka lesz a tanárok fizetése, tehát 21 százalékos emelés várható januártól

- vázolta a miniszter. Azonban arról nem esett szó, hogy a most induló éveben mennyit kapnak a tanárok és arról sem, hogy valójában mennyire minősül ez reális és igazságos béremelésnek. Nagy Erzsébet a lap kérdésére elmondta, hogy ténylegesen mennyire sikerült a tanárok bérrendezése. Ahogy közölte:

a tanárok bérét nem sikerült rendezni, mivel a kormányzat által bejelentett 33,2%-os béremelés egyrészt átlagosan messze nem érte el ezt a szintet (20% körülire tehető az átlagos mérték), másrészt ezt megkésett és igen alacsony mértékű béremelést javarészt elvitte a magas infláció, voltaképpen még ezt sem volt képes kompenzálni az idősebb kollégák esetében. A kollégáktól hozzánk érkezett visszajelzések alapján az átlagos bérszint 566 530 forintra jött ki.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

iskola

iskolakezdés

bér

pedagógus