Brutális vihar csapott le Balassagyarmatra: csak egy fokkal volt enyhébb egy tornádónál

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális vihar csapott le Balassagyarmatra: csak egy fokkal volt enyhébb egy tornádónál

Még kedd este tombolt a vihar Nyugat-Nógrádban, amely Balassagyarmaton okozott jelentős károkat. Csach Gábor, a város polgármestere a vihar utáni kárfelméréssel kapcsolatban és azok helyreállításáról a Facebook oldalán adott tájékoztatást.

Túl vagyunk a nehezén

- kezdte posztják a városvezető.

Több mint 60 jelentős fakidőlés illetve csonkulás okozott leginkább problémát tegnap este, nomeg a magasvezetékek meghibásodásai miatt 2-8 órán át tartó áramszünet. Többszáz házban beázások, tucatnyi házban jelentősebb tetősérülések, bádogszakadások okoztak problémát. Hihetetlen szerencse, hogy a városi közlekedést estére szinte teljesen ellehetetlenítő zuhatag és káresemények ellenére mindössze 5 autóban esett jelentősebb kár viszont személyi sérülés sehol sem történt. Pedig a tegnap esti alig 15 perces átlagosan 90 km/órás széllel és 44 mm özönvízzel Gyarmatra érkező "nedves légzuhatag" csak egy fokkal enyhébb viharfajta a "tornádónál"! A legjelentősebb kár a Kórház főépületének műtőszárnyát érte, ahol a vihar mintegy 100 m2-en megbontotta a korcolt lemezborítású tetőt beázásokat okozva, ami miatt a műtétek ma délelőtt nem tudtak elindulni. A Tűzoltóság szakemberei délelőtt eltávolították a fedést és ideiglenesen leborították a faszerkezetet, megtörtént az elektromos hálózat ellenőrzése is, így 14 órakor újraindulhattak a műtétek - a kollégák 1-2 nap alatt behozzák a kiesés miatti lemaradást. Szerencsére az önkormányzat intézményhálózatában nem esett nagyobb kár, és ilyenről a város más intézményeiben sem tudunk. Megmutattam a jelentősebb káreseményeket Balla Mihály országgyűlési képviselőnek is, aki kérte a teljes kárfelmérés összegzését a szükséges kárenyhítési támogatás megszerzése érdekében. Hálásan köszönöm a Balassagyarmatot segítő vármegyei Katasztrófavédelem tűzoltóságai, az áramszolgáltató MVM, a GAMESZ, a DMRV dolgozóink és alvállalkozóiknak illetve civil szervezeteknek és civileknek a megfeszített munkát, amivel ma délelőttre lényegében mindenhol helyreállt a rend. Kérem, ahol veszélyesen sérült fát, építményt látnak a polgárok, feltétlen jelentsék a GAMESZ (Dénes Andrea) vagy a Városháza (Zábrádi József) kollégáinak, mert nem biztos, hogy mindenről tudunk! Továbbá a biztosítással rendelkező gépjármű és háztulajdonosok káresemény esetén keressék biztosítójukat, szükség szerint a Tűzoltóságot a káresemények igazolásához! Kérem a lakosság további türelmét, az összes káresemény helyreállítása a hétvégi rendezvények és tanévnyitó helyszínek rendbetételével indul!

- írta posztjában.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

légzuhatag

tornádó

vihar

balassagyarmat