Megtört a nyaralópiac: így is brutálisak az ingatlanárak ezeken a balatoni településeken

MTI   
  Megosztom
Megtört a nyaralópiac: így is brutálisak az ingatlanárak ezeken a balatoni településeken

Visszaesett a nyaralópiac korábbi lendülete, idén tovább csökkent a kereslet, és az Otthon Centrum hálózatában az első hét hónap során 12,3 százalékkal kevesebb nyaralót adtak el, mint az előző év ugyanezen időszakában. A Balatonnál találhatóak a legdrágább ingatlanok - közölte a Likebalatonnak Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A nyaralók iránti keresletcsökkenés egyik magyarázata a befektetői célú vásárlás jelentős mérséklődése, valamint a jó állapotú nyaralók alacsony száma

– közölte Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Hozzátette, hogy az utóbbinak azért van jelentősége, mert a vevők többsége nem szeretne költséges és drága felújítással bajlódni.

A szakember elmondta, a vevőknek kedvező hír, hogy megállt a szegmensben a további áremelkedés; miközben az abszolút ár megegyezik a tavalyi értékkel, addig a négyzetméterár 11,8 százalékos mérséklődés után 460 ezer forintra csökkent országos átlagban. Fontos leszögezni, hogy továbbra is jelentős árbefolyásoló tényező a nyaraló elhelyezkedése és állapota.

A vízparttól távolabbi és felújításra szoruló ingatlanokat az országos átlag alatti, míg a vízparti – vagy annak közelében lévő – és jó állapotú nyaralókat jóval átlag feletti ársáv jellemzi – fogalmazott a szakember.

Noha ez az érték 30 százalékkal olcsóbb, mint a tavalyi átlag, nemcsak a két éve tartó keresletcsökkenés érezteti hatását, hanem az összetételhatás is jelentősen befolyásolja az árat. A legdrágábbak a Budapesthez közeli, keleti medence települései:

  • a listavezető Balatonalmádi, 815 ezer forinttal,
  • amelyet Siófok követ 725 ezer forintos, átlagos négyzetméterárral.
  • Innentől nagyon sűrű a mezőny, de az északi és déli part nagyobb városaiban,
  • Zamárdiban, és Kenesén is nagyságrendileg hasonló az árfekvés.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan

ingatlanpiac