A lombkoronasétány után itt az újabb botrány: 46,5 milliós futópálya épült Nyíradonyba - Közpénzből, magánerdőbe

24.hu   
  Megosztom
A lombkoronasétány után itt az újabb botrány: 46,5 milliós futópálya épült Nyíradonyba - Közpénzből, magánerdőbe

Már nemcsak lombkoronasétány, hanem egy 1200 méteres rekortán futópálya is van a 7300 lakosú Nyíradonyban. A két beruházásban közös, hogy megépítésüket pályázati pénzek elnyerésére alapozták, és mindkettő – legalább részben – Tasó László fideszes országgyűlési képviselő, egykori államtitkár erdeiben landolt - írta a 24.hu.

Ha emlékeztek még rá, Nyíradony az a Debrecenhez közeli település, ahol két fideszes politikus is pályázott lombkoronasétány megépítésére, és nyertek is. De már nemcsak lombkoronasétány, hanem egy 1200 méteres rekortán futópálya is épülhetett a 7300 lakosú Nyíradonyban - derült ki a 24.hu mai riportjából.

A rekortáncsík túlnyomó része Tasó László országgyűlési képviselő, egykori államtitkár erdeiben erdejébe került, de jutott belőle a Tasó László által alapított egyesület és a Tasó felesége által vezetett cég földjeire is. A lap szerint a beruházásról a város polgármestere, Tasó Béla egyedül döntött a járvány idején – Tasó László az ő nagybátyja.

A projektre a Miniszterelnöki Kabinetiroda adott támogatást, ehhez a polgármester hasonló összegű saját erőt ígért. A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2020 novemberében át is utalta a pénzt, Tasó Béla azonban nem indította el az építkezést, sőt 2021 elején azt kérte, hosszabbítsák meg a határidőt.

2022 márciusában azonban visszavonták az „előlegként” adott 45 millió forintot, mert a helyszíni bejáráson megállapították, hogy a támogatói okiratba foglaltak megvalósítása „meghiúsult”. Ahogy a 24.hu is írja, a polgármester mégsem mondott le a futópályáról, és fél évvel a visszavonásról szóló döntés után elindította az építkezést. A pálya alapjainak elkészítésével az Alama Bau Kft.-t, a műanyagfelület terítésével és festésével a Global Sport Kft.-t bízta meg. A kivitelezési szerződések szerint mindkét debreceni cég 27,5 millió forintért vállalta a munkát. Előleget csak az Alama Bau kapott: 6,5 milliót.

A lap úgy tudja, a képviselő-testület csak 2023 tavaszán értesült hivatalosan arról, hogy a látogatóközpont melletti futópályát a polgármester döntése nyomán az önkormányzat építtette, és igen komoly fizetési problémák alakultak ki miatta.

Tasó 2023 tavaszán hiába kérte az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központot, hogy tekintsen el a támogatásmegvonástól, mert megvalósult a pálya, közölték, hogy nincs lehetőség a korábbi döntés felülbírálatára, legfeljebb részletfizetésről lehet szó. A pályát építő két cég közben a bírósághoz fordult, és adósságrendezési eljárás megindítását kezdeményezte. Az egyik cég a 24.hu-nak azt mondta, a polgármester hónapokig hitegette őket az utalással. Az önkormányzat az előleget leszámítva 46,5 millióval tartozott a két cégnek.

A lap kereste Tasót, hogy megtudják, miért rendelte meg a futópálya megépítését összesen 55 millió forintért a két debreceni cégtől, amikor az állami támogatást már fél évvel korábban visszavonták. Tasó szerint az eljárásban nincs semmi különös, így az is nehezen érthető, hogy ez miért érdekli a sajtót.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lombkorona-sétány

futópálya

nyírdony