Komoly változás jöhet a hazai növénytermesztésben: ez várhat a magyar gazdákra

Agrárszektor   
  Megosztom
Komoly változás jöhet a hazai növénytermesztésben: ez várhat a magyar gazdákra

Az orosz-ukrán háború kezdete óta az egyik, ha nem a legnagyobb kihívást a gazdák számára az értékesíthetőség jelenti.

Az EU területére keletről beérkező gabona egyre inkább rátelepszik a hazai gabona célpiacára. Kukoricából és alacsonyabb minőségű búzából keleten sokat termelnek, olcsóbban, kevésbé szigorúan szabályozott körülmények között. A tengeri logisztika pedig egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszi számukra a termés célba juttatását.

A második fő nehézség, amellyel napjainkban a növénytermesztőknek meg kell küzdenie, az a jövedelmezőség. Kihívás olyan növényt termeszteni, amely tartósan, stabilabb jövedelmet ígér

– mondta az Agrárszektornak Bene Zoltán.

Hozzátette: 2022-ben az aszály szólt közbe, ekkor a kukorica és a napraforgó jövedelemtermelő képessége is jelentős csorbát szenvedett.

Tavaly a megemelkedett input árak és a lefeleződött terményárak okozta következményként nem tudtunk értelmezhető jövedelmet elérni sem a kukoricával, sem pedig a napraforgóval.

A harmadik jelentősebb nehézség pedig az egyre fokozódó, egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodó képesség javítása. A szakértő szerint az említett három fő tényező az, ami ma befolyásolja a termelők döntéseit. A termelők érthető módon, egy értékesíthetőbb, stabilabb jövedelmet ígérő és időjárásállóbb növényt szeretnének vetni

- vélekedett a lapnak a szakember.

Miben van a jövő?

Bene Zoltán véleménye szerint a három fő nehézség kiküszöbölésére a szója megoldást jelenthet.

Több mint egy évtizede nagy szenvedéllyel nagy erőfeszítéssel azon tevékenykedünk, hogy tartósan emelkedjen a szójavetés Magyarországon

- emelte ki.

Az Európai Unióban több mint 30 millió tonna szójababra van szükség. A szója nem, vagy csak rendkívül nehezen helyettesíthető növény a takarmányiparban. Körülbelül 3 millió tonna szóját állítunk elő az Európai Unió területén, de ennek több mint a tízszeresére van szükség, tehát a kereslet, a megtermelt mennyiséghez képest szinte korlátlannak tűnik. Ebből kifolyólag Európán belül nem kell túltermeléstől tartani.

Ez a káros hőmérsékleti küszöbértékben jelentkező előnye, fókuszba helyezheti a szóját, hiszen a klímaváltozás okozta melegedés, a forró időjárás napjainkban már jelentős károkat okoz a növénytermesztésben. 2022-ben, az aszály történelmi károkat okozott, de a szójatermesztők az országos átlagot tekintve még így is nyereséggel számolhattak a Karintia Kft. becslései alapján.

200 ezer forint tiszta hasznot tudtak realizálni a szójatermesztők, de sajnos ez nem mondható el sem a kukorica-, sem pedig a napraforgó termelők esetében

- fogalmazott a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

növénytermesztés

aszály

kukorica