Brutális elvonásokkal súlytanák az önkormányzatokat: mutatjuk a részleteket

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális elvonásokkal súlytanák az önkormányzatokat: mutatjuk a részleteket

Tovább szűkítené az önkormányzatok mozgásterét a kormány az iparűzési adóbevételük megvágásával.

A Népszava információi szerint a Pénzügyminisztérium, s a többi költségvetésért felelős szervezet viszont jelezte, ezzel csődbe mennének az önkormányzatok, vagy az államnak kellene kipótolnia a keletkező irdatlan hiányt, vagyis ez a megoldás nem működik.

A lap úgy tudja, hogy a kormányfő ragaszkodott hozzá, hogy csökkenteni kell a települések anyagi mozgásterét, így született meg a jelenlegi ötlet, amit Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter jelentett be hétfőn: a helyi iparűzési adó (hipa) egy részét a járási fejlesztési alapokba irányítják.

Ha egy járás összes adótöbblete nem éri el a térségnek járó minimális összeget, a 250 millió forintot, akkor azt az államkasszából pótolják ki. A miniszter állította, a program célja, hogy növelje a területi felzárkózást, s szisztematikusabb fejlesztések valósuljanak meg. A pályázati célokat a kormány határozza meg, a projektek kidolgozása és pályáztatása járási szinten, járási fejlesztési fórumokon történik. Utóbbiak tagjai a helyi polgármesterek, vezetője pedig a járási székhely első embere lesz, s a döntésekhez kétharmados többség kell majd.

A városok finanszírozása a helyi iparűzési adóra épül, ez a fő bevétel: ha van hipád, tudod működtetni a településed, ha esetleg abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy magas a hipád, akkor még fejleszteni is tudsz

– fogalmazott Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere.

Szolnokra inkább hozni kellene, semmint elvenni a pénzt

– reagált az iparűzési adóbevételek tervezett megcsonkításának hírére Györfi Mihály, Szolnok frissen hivatalba lépett baloldali polgármestere.

Györfi az előző ciklusban alpolgármesterként részben belelátott a város működésébe. Szavai szerint ebben az évben eleve közel félmilliárd forinttal kevesebb hipa-bevételük keletkezett, mint amennyivel tervezték a költségvetést, s már ez az összeg is hiányozni fog, hiszen nem költhetik el működésre, fejlesztésre. Jelenleg nagyjából évente 8 milliárd forintnyi iparűzési adó csorog be a város kasszájába, a korábban már bevezetett szolidaritási adó pedig elvisz tőlük évi 2,3 milliárd forintot.

Talán ha Győr vagy Székesfehérvár adóbevételeivel számolhatnák, nem lenne annyira fájdalmas, ha valamivel kevesebbet kapnánk, de Szolnok esetében nem ez a helyzet. Nem vagyunk gazdag város, itt minden forintra szükség van ahhoz, hogy talpon maradjunk, és fejlődni tudjunk

– tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

iparűzési adó

önkormányzatok

költségek