Megszólalt a szakértő: hatalmas változások küszöbén áll a hazai agrárium, erre számíthatunk

Agrárszektor   
  Megosztom
Megszólalt a szakértő: hatalmas változások küszöbén áll a hazai agrárium, erre számíthatunk

A keletről beáramló, olcsó, de kétes minőségű termékeket nem lehet megállítani, legalábbis határozott uniós szándék nincs erre, ami nyilván befolyásolja az árakat is.

Tartósan megváltozott feltételekkel kell szembenéznie a hazai agráriumnak és élelmiszer-termelésnek, azon belül is különösen a szántóföldi növénytermesztésnek, aminek során újra kell tervezni az ágazat stratégiai és gyakorlati kérdéseit egyaránt – mondta az Agrárszektornak Hollósi Dávid.

Azt hiszem, hogy a helyzet megértéséről és elfogadásáról szól a mostani év. Elkezdte a piac elfogadni, hogy valami megváltozott, és ez tartós hatás, nem átmeneti

- értékelte az idei esztendőt

Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója kifejtette: lényegében minden olyan tényező, ami a gazdálkodás eredményét befolyásolja, tartósan megváltozott, nem csupán a termelés közvetlen feltételei, hanem a világpolitikai, világgazdasági viszonyok is.

A szakember szerint teljesen egyértelmű, hogy mára el kell fogadni azt is, hogy a klímaváltozás olyan durva hatásokkal jár, amelyek megkérdőjelezik a szántóföldi növénytermesztés eddigi gyakorlatát, a vetésszerkezetet, az agrotechnológiát, és egyáltalán azt, hogy mennyi földet tudunk hasznosítani gazdaságosan.

Fel kell tennünk a kérdést, hogy üzletileg szükség van-e négy és félmillió hektár termőföldre Magyarországon. Ez nagy kérdés szerintem

- emelte ki.

Hollósi Dávid szerint nagyon vegyes a kép a szántóföldi növénytermesztésben, már csak a csapadékellátottság miatt sem azonosak a feltételek a különböző földrajzi térségekben. Az ügyvezető igazgató szerint szinte kettészakadt az ország, bár most már a Dunántúlon is voltak komoly aszálykárok, de azért arrafelé még több helyen jobb a helyzet.

Hozzátette: ráadásul az állattenyésztés azért is jobb helyzetben van, mert ott lezajlott az a konszolidáció, ami még nem ment végbe a szántóföldi növénytermesztésben. Az állattenyésztésben ugyanakkor már megvannak azok a szereplők, akik fennmaradtak, túlélték az elmúlt évtizedeket, kellő mérethatékonyságot értek el, és jelenleg is növekednek.

Mint mondta, az egyik legfontosabb változás azonban mégis a szemléletmódot érinti: napjainkra a gazdálkodás biznisz alapra került, vagyis az üzleti szemlélet kifejezetten nagy teret hódított. Ez annak köszönhető, hogy nehéz a helyzet, és egyszerűen muszáj számolni. Jobb időkben egyszer-kétszer még elment az, hogy mellélőtt valaki, nem úgy sikerült az éve, mert szokások alapján csinált mindent, de ez most már nem megy.

Piacismeret kell, a nemzetközi tendenciák megértése, a termelőnek okosan kell tárgyalniuk a bankokkal, okosan kell lehívni a pályázati forrásokat. Az inputbeszerzések kapcsán jó szerződéseket kell kötni, hozzá kell férni a munkaerőhöz. Most kezdődött meg az agribiznisz kora

- hangsúlyozta.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

szántóföld

állattartás

állat