1,9 milliárd forint támogatás ment a szabolcsi városnak: de mire költötték a pénzt?

MTI   
  Megosztom
1,9 milliárd forint támogatás ment a szabolcsi városnak: de mire költötték a pénzt?

Átadták a Magyar Nemzeti Múzeum 1,9 milliárd forintból felújított Báthori István Múzeumát a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírbátorban szombaton.

Az eseményen Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára köszöntőjében arról beszélt, a múzeumok a híd szerepét töltik be a helyi közösségek megerősítésében és az identitás alakításában, ezért nagy szakmai felelősségük van abban, milyen módon képesek felkelteni az emberek figyelmét és érdeklődését.

A beruházás során teljesen felújították és akadálymentesítették a műemléki védettség alatt álló épületet, látogatóbarát közönségforgalmi és múzeumpedagógiai célú tereket alakítottak ki, de figyeltek az épített örökség és ezzel a történelmi múlt megóvására is

- fogalmazott az államtitkár.

Elmondta, az egykori minorita kolostorépület felújítási programja nemcsak a szakszerű műtárgyvédelmet és a szakmai háttérmunka korszerű feltételeit teremtette meg, hanem beteljesítette Nyírbátor nemzetközi Báthori-emlékhelyé emelését is.

A közgyűjtemény és a város múltját említve az államtitkár emlékeztetett, Ecsedi Báthori István (1430–1493) erdélyi vajda az 1479-es kenyérmezei csatában szerzett kincsekből Bátorban nagyívű építkezéseket indított, a legendákat őrző büszke város pedig nem feledte el alakját.

A Báthori-család évszázadokon át vezető szerepet játszott az ország történelmében, sarjai összekötötték a szétszakított királyi Magyarországot és Erdélyt, uralkodót adtak Lengyelországnak és Litvániának, hadvezérek és államférfiak, egyházi méltóságok követték egymást a krónika lapjain

- ismertette Závogyán Magdolna.

Hozzátette, a gazdag és nagyhatalmú család tagjai a kultúra bőkezű mecénásai, a hazai művelődéstörténet máig meghatározó alakjai voltak, csillaguk a 17. században leáldozott, és bár kincstár, könyvtár vagy egyszemélyes művészeti gyűjtemény nem maradt az utókorra, a család legendája, fennmaradt tárgyi emlékei a nemzet féltett örökségévé váltak.

Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, ma nemcsak egy történelmi emlékhely megújítását ünnepeljük, hanem a Báthori-kultuszt is méltó helyre emeljük a magyar identitás- és emlékezettudatban.

A felújítással létrejött Magyarország első és egyetlen Báthori-kultuszhelye, ezzel a múzeum újra összekapcsolja a Szilágyságban, Északkelet-Magyarország határain túl élő magyarokat egészen Lengyelországig

- hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Hammerstein Judit a másfél évig tartó fejlesztésről szólva kifejtette, az épületben új állandó kiállítást hoztak létre, valamint lehetővé válik szakmai-közösségi-turisztikai programok megrendezése is. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője beszédében köszönetet mondott az 1,9 milliárd forint értékű beruházás támogatásáért a kormánynak, a Magyar Nemzeti Múzeumnak és az önkormányzatnak.

Az eseményen köszöntőt mondott Máté Antal, Nyírbátor polgármestere.

A múzeum honlapján elérhető tájékoztató szerint a Báthori István vajda emléke előtt tisztelgő kiállítás "a hely szelleméhez méltó kreatív arculattal, izgalmas látványvilággal, eredeti műkincsek és valósághű műtárgymásolatok segítségével, valamint a legmodernebb virtuális technológiák segítségével mutatja be a Báthori-család történetét".

A Sárkányfogak. A Báthoriak története című interaktív, játékos, családbarát kiállítás számos digitális eszközzel szólítja meg a közönséget: ez az első olyan kiállítás Magyarországon, ahol a mesterséges intelligencia interaktív módon van jelen, vagyis a látogatók beszélgethetnek az MI-t megszemélyesítő színésszel. A látványos kiállítás emellett felsorakoztatja a Báthori-család fennmaradt tárgyi emlékeit és történetének legizgalmasabb karaktereit

- olvasható a honlapon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyírbátor

szabolcs-szatmár-bereg megye

múzeum

felújítás