Újabb kór terjed: ezek a gazdák most gigatámogatást kaphatnak miatta

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb kór terjed: ezek a gazdák most gigatámogatást kaphatnak miatta

Az Agrárminisztérium egyszeri vissza nem térítendő támogatás formájában, 65 millió forintos keretösszegből biztosítja a súrlókór megelőzését a juh- és kecsketartók számára.

Az agrártárca nemzeti forrás terhére megteremtette a támogatási lehetőséget a juh- és kecskeállományt érintő súrlókór genotipizálási költségeinek fedezésére. Ennek oka, hogy a korábbi években elérhető, Európai Unió által társfinanszírozott forrás 2024-től megszűnt. A cél a járványügyi védekezéssel összhangban az, hogy a súrlókórral szemben fogékony egyedeket kiszűrjék, ezáltal a betegség ne terjedhessen el a juh- és kecskeállományokban.

A 65 millió forintos keretösszeggel rendelkező támogatási program alapján az a juh- vagy kecsketartó jogosult támogatásra, akinek az állatállománya tekintetében elvégzett súrlókór genotipizálás 2024. évi költségét a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége megelőlegezte. A támogatás alapja az állattartó állatállományán a súrlókór genotipizálási vizsgálatához levett minta darabszáma, az összege mintánként legfeljebb 6500 forint lehet.

A támogatási igényüket az érintett állattartók 2024. október 15. és 31. között nyújthatják be a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségéhez, amely az állattartók nevében eljárva, meghatalmazottként nyújtja be az összesített támogatási igényt a Magyar Államkincstár részére. A Kincstár az egyes állattartók részére megállapítható támogatás összegéről legkésőbb 2024. december 31-ig dönt.

Fontos, hogy az állattartó részére támogatás közvetlen kifizetésére nem kerül sor. Ugyanakkor a támogatási igény pozitív elbírálása esetén a 2024-ben már elvégzett állategészségügyi szolgáltatás díját az állattartónak nem kell megfizetnie.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

juh

kecske

juh- és kecsketartók

súrlókór

betegség

támogatás