Ez lenne a jövő élelmiszere?! Melléktermékből gyártanak trendi finomságokat

Agrárszektor   
  Megosztom
Ez lenne a jövő élelmiszere?! Melléktermékből gyártanak trendi finomságokat

Bár egyre nagyobb figyelem övezi, sokan még mindig nem ismerik az értéknövelő újrahasznosítás (upcycling) fogalmát. Ráadásul a jelenleg hatályos szabályozások sem feltétlenül segítik az innovációs megoldások elterjedését - mondta el az Agrárszektornak Dalmadi Júlia, a Transfoodmission Kft. alapító ügyvezetője.

Dalmadi Júlia, a Secontaste megálmodója az Agrárszektor kérdésére elárulta, hogy 2018-ban Olaszországban, mesterképzésen tanulta az élelmiszer-innovációt, ahol az ellátási lánc mentén kerestek különféle megoldásokat, főleg a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében. A szakember ott találkozott először a körforgásos megoldásokkal az élelmiszeriparban. A képzés során volt egy kutatóútjuk a világ körül: ekkor 60 napig utaztak és készítettek interjúkat egy könyvsorozathoz olyan emberekkel, akik már tettek lépéseket ezen az úton. Dalmadi Júlia beszélt arról is, hogy volt egy szaktársa, akivel már ott, Olaszországban elkezdtek hobbiból a sörtörköllyel kísérletezni. A Transfoodmission Kft. alapító ügyvezetője azt is elmondta, hogy a terméküket az ellátási lánc elején keletkező melléktermékből hozzák létre.

Bár az upcycling egyre népszerűbb, a fogyasztók még mindig nem kifejezetten ezeket a termékeket keresik, hanem inkább az ízletes és tápanyagdús élelmiszereket részesítik előnyben. Az élelmiszergyártóknak tehát ezekre az igényekre kell összpontosítaniuk.

Dalmadi kritikusan szólt a népegészségügyi termékadóról (chipsadó), amely szerinte inkább a kisebb gyártókat sújtja, és nehezíti az innovatív termékek piacra jutását. Szerinte az egészségügyi szabályozásokat kreatív megközelítéssel kellene kezelni, például olyan intézkedésekkel, mint a magas só-, cukor- és zsírtartalmú ételek reklámozásának korlátozása, amit külföldi példák is igazoltak.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

hulladék

élelmiszer

chips