Mélyrepülésben a hazai építőipar: riasztó adatok érkeztek - mi lesz ennek a vége?

MTI   
  Megosztom
Mélyrepülésben a hazai építőipar: riasztó adatok érkeztek - mi lesz ennek a vége?

Az egy hónappal korábbihoz és a tavaly ilyenkorihoz képest is bezuhant a hazai építőipar teljesítménye. Új szerződésből pedig majdnem ötödével kevesebbet kötöttek, mint egy éve.

6 százalékkal esett vissza a magyar építőipari termelés idén augusztusban az egy évvel korábbihoz képest – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Egy hónap alatt, júliusról augusztusra 2,1 százalékos volt a visszaesés.

Az év első nyolc hónapjában összesítve 1,8 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint 2023 január-augusztusában, de ez a növekedés csak a rémes 2023-hoz képest számít pozitívnak, abban az évben átlagosan 5,3 százalékos mínuszban volt a szektor. Ráadásul a tendencia kimondottan rossz: most már sorozatban a harmadik hónap adata gyengébb, mint a tavalyi évben ugyanakkor mért szám.

És ez még csak a jelen, a jövő sem tűnik túl biztatónak az augusztusi adat szerint. Ebben a hónapban ugyanis majdnem ötödével, 19,6 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, mint 2023 augusztusában. Az egyetlen pozitívum itt az, hogy az építőipari cégek augusztus végi szerződésállománya 22,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Épületekből 3,2, egyéb építményből 10,2 százalékkal kevesebbet adtak át augusztusban, mint egy éve. Új szerződést épület építésére 27,1, egyéb építményre 11,1 százalékkal kevesebbet kötöttek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipari cég

építőipar

adatok

ksh