Még a börtön sem riasztotta vissza őket a bűnözéstől: így csaltak ki pénzt gyanútlan áldozataiktól

HelloVidék   
  Megosztom
Még a börtön sem riasztotta vissza őket a bűnözéstől: így csaltak ki pénzt gyanútlan áldozataiktól

A vádirat szerint két vádlott jogerős szabadságvesztését töltötte, 2021. őszén zárkatársak voltak. A két férfi megállapodott abban, hogy a zárkájukban engedély nélkül tartott mobiltelefonról véletlenszerű hívások alkalmával a sértetteket tévedésbe ejtve őket rábírják arra, hogy pénzt utaljanak. Ennek megvalósítása érdekében az egyik szabadlábon lévő vádlott megszerezte társától annak bankszámlaszámát, illetve a netbanki tevékenység érdekében a mobiltelefonját és a számlához tartozó bankkártyát – derült ki a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség sajtóközleményéből.

A börtönben lévő két vádlott 2021. november 10-én, délután felhívták a sértettet, ügyfélszolgálati, illetve banki ügyintézőnek adták ki magukat. Közölték a sértettel, hogy mobiltelefont és készpénzt nyert és az ehhez történő hozzájutás érdekében rávette arra, hogy lépjen be a netbankjába és ott az utalás menüben az általuk közölt adatokat rögzítse. A sértett az utasítások végrehajtásával azonban kétszer több mint 705.000 forintot utalt át a megadott bankszámlaszámra.

A számlatulajdonos vádlott a társa jelenlétében 703.000 forintot vett fel, majd a közreműködésért 43.000 forintot kapott, 660.000 forintot pedig átadott társának. A vádlottak a megszerzett pénzt felélték, illetve a nagyobb összeg sorsa ismeretlen maradt, ezáltal a sértettnek okozott kár nem térült meg.

Az ügyben a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság nyomozott

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő többszörös visszaeső vádlottak mint társtettesek ellen nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, míg a szabadlábon lévő társaik ellen pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon.

A járási ügyészség a vádiratban mértékes indítványként a minősített csalás bűntettét megvalósító vádlottak vonatkozásában azt rögzítette, hogy amennyiben beismerik a bűncselekmény elkövetését és lemondanak a tárgyaláshoz fűződő jogukról, őket a járásbíróság 4 év 3 hónap fegyházbüntetésre ítélje és 5 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Az egyik szabadlábon lévő vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélje, 2 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, továbbá rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, míg társát 1 év végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és vele szemben is rendeljen el vagyonelkobzást.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hajdú-bihar

gazdaság

csalás

bűncselekmény

börtön

gazdaság

megtévesztés