Ellepi a szemét a magyar vidéket: 15 ezer köbméter illegális hulladékot számoltak fel

MTI   
  Megosztom
Ellepi a szemét a magyar vidéket: 15 ezer köbméter illegális hulladékot számoltak fel

Az elmúlt nyolc hónapban országosan csaknem ezer polgárőr-egyesület mintegy 26 ezer tagja összesen 15 ezer köbméter illegális hulladék felderítésében és felszámolásában vett részt – hangzott el pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Mórahalmon.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára példaértékű és környezetvédelmi szempontból is nagy jelentőségű projektnek nevezte a minisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség összefogásával megvalósuló programot.

A projekt zárórendezvényén arról beszélt, hogy Magyarország kormányának kiemelt célja a környezetszennyezés megakadályozása, a fenntartható fejlődés támogatása és az átállás a körforgásos gazdaságra.

Mint mondta, „szeretnénk egy olyan rendszert létrehozni, amelyben a hulladék érték, amelyben megelőzhető, hogy a képződő hulladék kockázatot jelentsen a környezetünkre, és amely mozgatórugója lehet a körforgásos gazdaságra való átállásnak”.

Hangsúlyozta: az illegális hulladéklerakók felszámolását az általuk okozott talaj-, víz- és levegőterhelés, valamint a környezet megóvása, illetve egészségmegőrzési, tájképvédelmi és tájvédelmi szempontok miatt is szükséges prioritásként kezelni.

Felidézte, a célok eléréséhez a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű pályázat keretében civil és gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek, valamint települési önkormányzatok kaphattak támogatást. Az első ütemben, 2020 júliusában meghirdetett pályázatnak 474 kezdeményezettje volt, és a segítségével 165 ezer tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni.

A program idén márciusban meghirdetett folytatása során 218 pályázó nyert vissza nem térítendő támogatást 2025. július 15-ig vállalt feladatokra. A lehetőségre azonban olyan nagy volt az érdeklődés, hogy az eredetileg 1,8 milliárd forintra tervezett keretösszeget másfélszeresére emelték. A "Tisztítsunk meg az országot!" két eddig projektjében már 586 ezer tonna jogellenesen elhelyezett hulladékot sikerült felszámolni

– tette hozzá.

Raisz Anikó elmondta, a programban hozták létre az illegális hulladéklerakók lakossági bejelentési projektjét, a HulladékRadart is, amely 2020 óta közel 34 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik. Az applikáció révén pedig eddig már több mint 63 ezer bejelentés érkezett, és így a kormányhivatalok, illetve az együttműködő szervezetek – köztük a polgárőrök – eljárásai során már 421 ezer tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni az elmúlt években.

Beszámolt arról is, hogy a "TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!" akciót 2011 óta szervezik meg: lelkes közösségek tisztítják meg a hulladéktól a lakókörnyezetüket. Az idén rekordszámú regisztrációval, 108 ezer önkéntes 2300 helyszínen mintegy 1200 tonna hulladékot gyűjtött össze puszta kézzel.

A kormány eddig két alkalommal hirdette meg a lakossági azbesztmentesítés pályázatot. Két éve, 2022-ben az 1500 nyertes pályázat 3108 tonna veszélyes hulladék szakszerű ártalmatlanítását tette lehetővé, majd egy évre rá 1600 új nyertes pályázat révén több mint 2200 tonna azbeszttartalmú veszélyes hulladék ártalmatlanítása valósult meg

– sorolta az államtitkár.

Raisz Anikó emlékeztetett, idén márciusban megszületett az együttműködés az Országos Polgárőr Szövetség és az Energiaügyi Minisztérium között. Köszönetét fejezte ki azért, hogy a polgárőrök a program révén nemcsak a települések közbiztonságának fenntartásában végeztek nélkülözhetetlen munkát, hanem a környezetvédelemben is aktív segítséget nyújtottak a kormánynak.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a minisztérium támogatásával megvalósuló projekt célkitűzései között szerepelt az illegális hulladéklerakó helyek felderítése, akár tettenéréssel együtt. Vállalták továbbá az illegális hulladéklerakók felszámolásában való részvételt is, így a 996 polgárőr-egyesület mintegy 26 ezer tagja összesen 15 ezer köbméter hulladék összegyűjtésében vett részt. A projektben végzett tevékenységüket ráadásul egyfajta bűnmegelőzéssel, a külterületek biztonságát javító munkával, a szántóföldi, a mezei és az erdei lopások megelőzésével is összekapcsolták.

A polgárőrség, a polgárőr-egyesületek a magyar társadalomnak példát mutatnak önkéntességből és társadalmi felelősségvállalásból – fogalmazott, hozzátéve, hogy a polgárőrök fel vannak készülve az újabb állami felkérések teljesítésére, illetve a jövőben a gyermek- és ifjúságvédelemre, illetve az ezzel kapcsolatos programokra koncentrálnának fokozottabban.

Poór Gyula, az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke a projekt bemutatásakor elmondta: a kormány 200 millió forint összegű támogatásából a csatlakozó polgárőr-egyesületek 150-150 ezer forintot kaptak a vállalt feladatok elvégzésére.

Az anyagi forrásból egyebek mellett üzemanyag-költségeiket és védőfelszerelésekre fordított kiadásaikat fedezték. A hatékony felderítés érdekében összesen 162 vadkamerát és 23 drónt is beszereztek.

A polgárőrök az elmúlt nyolc hónap alatt összesen négyezer illegális hulladéklerakó-helyet tártak fel, az önkormányzatok felé 1200 esetben éltek jelzéssel, a HulladékRadar applikációba 3200 adatot rögzítettek, a rendőrségi bejelentés és tettenérés pedig 324 esetben történt

– sorolta a szervezet alelnöke.

Elhangzott: a polgárőrség lovas tagozata a szerb-magyar határ Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán, Tokaj-Hegyalján, a Tisza-tó és a Körösök vidékén, valamint a Balaton déli részén segítette az illegális lerakók megtalálását, de a szervezet határvédelmi tagozata is bekapcsolódott a munkába.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

polgárőrség

csongrád-csanád megye