Kész döbbenet: nagyot nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére - a tiéd is ennyit emelkedett?

MTI   
  Megosztom
Kész döbbenet: nagyot nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére - a tiéd is ennyit emelkedett?

A harmadik negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2098 forint volt, ami 13,1 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1855 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary.


 


 

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel elemzésében.

A földrajzi bontás alapján megállapították, hogy jelenleg három régióban: Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon alakul 2000 forint alatt az átlagos fizikai órabér. A többi régióban már 2050-2200 forint között mozog ez a mutató, miközben Közép-Magyarország és a főváros minden eddiginél jobban kiugrik a mezőnyből: itt az órabérek átlagos nagysága már meghaladja a 2900 forintot is.

A közlemény idézi Hamrák Viktort, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatóját, aki elmondta, a bérnövekedés üteme hosszabb távon is intenzív maradhat, mivel az aktuális gazdaságpolitikai célkitűzések nyomán a minimálbér erőteljes emelése várható, ami meghatározó hatást gyakorol majd az alacsonyabb kategóriájú bérekre is.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A 800 ezer és 1,2 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke idén a harmadik negyedévben átlagosan 10,4 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közleményben megjegyezte, a szellemi középvezetők körében is jelentős, 7 százalék feletti reálbérnövekedés tapasztalható, mivel a bérek emelkedése az alacsonyabb infláció ellenére is a 10 százalék feletti sávban maradt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fizetés

gazdaság