Csúnya bírságot kockáztatnak a társasházban élők: novembertől erre is figyelni kell!

HelloVidék   
  Megosztom
Csúnya bírságot kockáztatnak a társasházban élők: novembertől erre is figyelni kell!

A meteorológiai előrejelzések szerint nincs mese, hosszúra nyúlt ugyan, de véget ért a vénasszonyok nyara, és hozzá kell szoknunk a fagyos időhöz. Ez egyet jelent azzal is, hogy gondoskodnunk kell növényeinkről; november második felében már mindenképp keresnünk kell nekik egy védett helyet. Arra is érdemes figyelni, társasházban hová húzzuk be a nagy cserepes virágokat, ha elállják a menekülő útvonalat, büntetés lehet a vége. A HelloVidek összeszedett pár jó tanácsot, ötletet, hogyan óvjuk fagyérzékeny növényeinket és a pénztárcánkat is.

Minden növénynek szüksége van a teleltetésre, pihenésre, az őszi gondoskodásra is. Vannak növényfajták, amik egyértelműen jelzik a pihenő időszakot, mások kevésbé, vagy kedvező körülmények között nem is áll le a fejlődésük, de ezzel azt kockáztatjuk, később megbetegszenek.

A növényismeretünket idejében el kell mélyíteni, nem árt, ha felismerjük a mediterrán növényeinket, a leanderféléket és a pálmákat, őket érdemes teleltetni, a dáliát és a kardvirágot se hagyjuk a tél martalékának. Nem elég, ha behozzuk a kertből, teraszról, figyelni kell, olyan helyre tegyük ahol 10 fok körüli a hőmérséklet és az sem árt, ha kéthetente meglocsoljuk őket.

Vannak növények, amik nagy hasonlóságot mutatnak az emberekkel, télen csak az alakjukat veszítik el. Bukszusoknál, alaknövényeknél elég, ha keresünk egy fedett helyet, jól bírják a hideget, de a rátapadt havat, jeget már nem annyira, tavaszra amorf kis növényeket kaphatunk, ha elmulasztjuk.

Bármennyire hihetetlen a visszametszésnek is a késő őszi, tél eleji időszak a kedvező, de mindenképpen várjuk meg vele a lombhullást. Ilyenkor kell a növény csinosítást elvégezni, ha nem történik meg a visszavágás, akkor túlnő, túlnyúlik az ág, elfagyhat és ez amellett, hogy nem esztétikus sok energiát elvesz a növénytől, megpróbálja hősiesen táplálni az elhalt részeket is.

A metszés elősegíti azt is, hogy több virágot hozzon később a növény, kevesebb energiát kell a lomb fenntartására fordítani, illetve a gyümölcsfáknál az alakító metszéseknek az a célja, hogy a fát könnyebben lehessen szüretelni, a gazdának is kényelmes, ha eléri a gyümölcsöt.

Vegyük elő a mérőszalagot!

A menekülő útvonalakon elhelyezett virágok – tél ide vagy oda – büntetést is hozhatnak. Egy félresikerült virág elhelyezéssel jelentősen megcsappanhat a családi kassza.

A katasztrófavédelem hatósági szakemberei folyamatosan ellenőrzik a társasházak tűzvédelmi helyzetét. Bár a lakók sokszor nyűgként élik meg ezeket a tűzvédelmi ellenőrzéseket, ezek célja nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása

- mondja Mukics Dániel tűzoltó őrnagy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Gyakran előfordul, hogy a menekülési útvonalként is funkcionáló folyosókat a társasházban élők leszűkítik azzal, hogy tárgyakat tárolnak ott. Ez balesetveszélyes, hiszen a menekülési útvonal szabadon tartása, vagyis egy 110-120 centiméter (a régi házak esetében 110 cm, az újépítésűeknél 120 cm) széles sáv szabadon hagyása a bent lakók biztonságát szolgálja.

Tűz esetén füsttel telítődik az épület, ilyenkor a menekülési útvonalon elhelyezett tárgyak a rossz látási viszonyok miatt balesetveszélyesek, akadályozzák a biztonságos kijutást az épületből. Annyi engedmény van, hogy 1,95 méter magasan el lehet helyezni virágot, de az alsó, lelógó részének kell elérnie az 1,95 métert.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

növény

tél

bírság

katasztrófavédelem

hellovidék