A Csongrád Megyei Önkormányzat, Öttömös önkormányzata és a Spárga-Kert Kft. hagyományteremtő szándékkal szerdán közösen indította el az idei spárgaszezont. Kakas Béla, a megyei önkormányzat elnöke történelmi pillanatnak nevezte a spárga felszedésének kezdetét.
A spárga a Jóisten egyik legfontosabb adománya. Európában a táplálkozási kultúra fontosabb része, mint itthon. Hasznos élettani hatásai mellett ez az öttömösiek fő megélhetési forrása
– mondta el.
Dobó István, Öttömös polgármestere ismertette, hogy a településen és környékén az 1930-as évek második felétől termesztenek spárgát, amely része a megyei értéktárnak.
Ez a növény a laza, homokos talajt szereti. Településvezetőként tudom, hogy kevés olyan ötlet van, ami a való életben is megállja a helyét, de a spárgának sikerült, szerencsés csillagzat alatt született
– mondta a polgármester, aki szerint a Spárga-Kert Kft. utat mutat a többi termelőnek is.
A cég egyik ügyvezetője, Molnár József üzlettársával, Seller Attilával általános iskolás koruk óta ismerik egymást, 43 éve barátok, és 25 éve foglalkoznak spárgával - írja a delmagyar.hu.
Ez az egyetlen olyan zöldség, amelynek a betakarítással kezdődik a szezonja. Másfél hektáron kezdtük, abból lett négy, majd mostanra húsz hektár. A szezonban, nyolc hét alatt megtermő 160 tonna spárgát dolgozzuk fel és értékesítjük. Nyolc állandó alkalmazottunk van, ami idényben szép kerek számra, százra nő
– tájékoztatott az ügyvezető.
Üzlettársa hozzátette, hogy segítik a többi termelőt, de az értékesítést mindenkinek magának kell megoldania.
A tavalyi év nehéz volt, történetünk legrosszabbja. Most úgy néz ki, az idei szezon papírforma szerint alakul
– magyarázta Seller Attila, aki 25 éve üzlettársával és barátjával nagyot váltott:
Molnár eredetileg elektrotechnikus, ő pedig villamosmérnök végzettségű, de mégis belevágtak a spárgatermesztésbe.
A Ruzsa és Öttömös közti ültetvényen a vastagabb, fehér spárgát termesztik. A növény az úgynevezett bakhátban, egy speciálisan erre a célra tervezett gép segítségével kialakított kis homokdombban növekszik és kézzel szedik. A tájékoztató a sajtó munkatársai is kipróbálhatták a spárgaszedést.
Ehhez kell a röntgenszem
– viccelődött Molnár József.
Valóban a szedés során az apró, az avatatlan szemnek észrevehetetlen repedéseket kell figyelni, ahol a növény már majdnem kidugta a fejét.
Az üzemben a spárgát előbb megtisztítják, majd csomagolják. Az ügyvezetők feleségei, Sellerné Bozóki Marietta és Molnárné Adamik Mária már hajnal óta sütötték, főzték a friss spárgát, és többek között spárgapuffanccsal, rántott és rakott spárgával, spárgasalátával, spárgával töltött húsroláddal, spárgakrémmel töltött sonkatekerccsek kínálták a résztvevőket.