Fontos munkálat kezdődhet a földeken: ezért várják a jó időt a gazdák

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos munkálat kezdődhet a földeken: ezért várják a jó időt a gazdák

A meleg március majd április után az évszakhoz képest hűvös a május, ami gondot okoz a szőlő növekedésében is. Korán fakadt a szőlő, de elhúzódik a hajtások fejlődése, mondta dr. Fűzi István növényvédelmi szakmérnök. Lelassult a növény fejlődése és minél inkább kitolódik, annál nagyobb veszélyt jelent a növényre a lisztharmat, majd a peronoszpóra. Véleménye szerint gócokban fog jelentkezni a lisztharmat, a peronoszpóra első tünetei pedig június közepére várhatók - írja a teol.hu.

A portál szerint az előrejelzések azt mutatják egész májusban ilyen változékony, csapadékos idő várható. A szőlőtermelőknek azt javasolta Dr. Fűzi István, ezen a hétvégén kezdjék el a szőlő permetezését.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere szerint az atkafertőzés egyelőre nem veszélyezteti a szőlőt, de ki tudja mikor jelentkezik majd a lisztharmat. Megelőzésként pedi az első permetezésnél ez ellen is kell védekezni. Mészáros Pál szekszárdi borász várja, hogy jobb idő legyen, mert így a permetszert könnyen lemossa az eső és nem sokat ér a permetezés.

A csapadék egyrészt jól jött, másrészt hátráltatja a munkákat. Mivel drága a vegyszer, így a gazdálkodó nem kockáztat azzal, hogy nekiáll permetezni, ha lóg az eső lába. Ha végre biztonságos az idő, akkor inkább erősebb és drágább felszívódó készítményeket használ

- mondta Csapó Mihály bátaszéki szőlőtermelő.

A megye minden pontján meghaladta a lehullott csapadék mennyisége a húsz millimétert. A május eddig csapadékosabb és hűvösebb volt mint egy átlagos évben, ennek jó oldala, hogy a cserebogár rajzása megszűnőben van, a szőlőatkák és a molyok viszont most kezdenek terjeszkedni.

- mondta dr. Vörös Géza növényvédelmi szakmérnök.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szőlő

tolna megye

szekszárd

borvidék

borászok

bor

permetezés