A tompa szerszám veszélyes: így élezd meg szakszerűen a láncfűrészt

HelloVidék   
  Megosztom
A tompa szerszám veszélyes: így élezd meg szakszerűen a láncfűrészt

A technológiai újításoknak köszönhetően mára már benzintoros, elektromos és akkumulátoros láncfűrészek széles palettája is elérhető a fogyasztók számára. Tavasz van, itt az ideje felkészülni a nyári munkákra, ennek pedig fontos lépése a fűrészlánc megélezése, ami nem bonyolult, de néhány alapvető fogást el kell hozzá sajátítani.

Azok, akik rendszeresen dolgoznak láncfűrésszel, tudják, hogy akkor van jól élezve a lánc, ha az saját magát húzza be a fába. Ha a fűrészt nyomni kell, akkor a lánc életlen, túlterheli a gépet, extrém esetben égeti a fát, a láncot és a vezetőlemezt is. Főleg elektromos gépek esetében lényeges az előbbiekre figyelni. A motoros fűrész egyszerűen lefullad, ha túlterheljük, az elektromosnak viszont szélsőséges esetben leéghet a motorja is, derül ki a Stihl sajtóközleményéből.

Amennyiben rosszul vág a fűrész, kézi módszerrel élezzük meg a láncot. Ehhez a legegyszerűbb fűrészlánc élező a kézi reszelő kör keresztmetszettel, a fűrészfogaknak megfelelő átmérővel. Ideális a helyszíni, gyors élezésre, valamint az élek frissítésére.

Kézi élezésről lévén szó némi ügyességet, és persze gyakorlatot kíván, hogy az élezést mindig azonos szögben végezzük, a metszőszöget ne változtassuk. Kézi reszelésnél a reszelősablon használata biztosítja a helyes élezést, de minden egyes gyalufogon található jelzés mely mutatja a helyes élezési szöget.

– ismertetik a szakértők.

Így élezzük a fűrészláncot:

1. lépés: Rögzítsük a fűrészláncot!

Amenniyben kézzel élezzük, a fűrészlánc nyugodtan maradhat fent a láncfűrész vezetőlemezén. Rögzítsük a fékkel a láncot, hogy ne tudjon elmozdulni a láncvezetőn. Magát a láncfűrészt is érdemes az asztalon fixálni, hogy mind a két kezünk szabad legyen élezés közben.

2. lépés: Válasszuk ki a megfelelő átmérőjű körreszelőt!

Fontos a láncreszelő átmérőjének helyes megválasztása, valamint a szakértők szerint érdemes egy reszelősablont vásárolni, amivel nagyon gyorsan el lehet sajátítani a fűrészlánc élezést, ugyanis megkönnyíti a reszelő helyes pozícióban tartását. (A mellékelt táblázat segít a helyes körreszelő kiválasztásban.)

3. lépés: Reszeljük meg a gyalufog élét!

Álljunk úgy a láncfűrész mögé, mint amikor vágunk vele. A reszelőt csak kifelé, előre tolva és közben negyed fordulatot pörgetve reszeljük a gyalufogat, közben tartsuk be a szögeket. A reszelési szög betartása fontos dolog. Az egyik szög a vízszintes 30 fok, a másik a láncvezető lapjához képest 90 fok. Ebben az állásban csak kifelé élezzünk. Ha sablont használunk, azon megtaláljuk a segédvonalat, ami segít a megfelelő szögben tartásban. Visszafelé ne reszeljünk, csak előre egy irányban.

4. lépés: Reszeljük le a magassághatárolót!

A vágóél előtti kiemelkedés a vágószem magassághatárolója. Ezt reszeljük le egy laposreszelővel úgy, hogy a fűrészlánc vágószemén lévő vágóél legmagasabb pontja 0,6-0,7 mm közti értéken legyen alacsonyabb. Ha közel egy magasságban van vele, hiába éles a fűrészlánc, nem vág, ha nagyon nagy a különbség, fokozottan megterheli a fűrészlánc szegecseit valamint magát a fűrészt is.

Nem ördöngösség a kézi láncélezés, ha betartjuk a fűrészláncunkhoz írt élezési paramétereket és a fenti szakértői lépéseket, akkor tökéletesen vágó fűrészlánc lesz az eredmény. Minden harmadik kézi láncélezés után érdemes a láncot géppel hivatalos szakkereskedésben megéleztetni, mert az megadja azokat a szögeket, amelyeket utána a kézi élezésnél ismét lehet vezetőnek használni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

láncfűrész

favágás

kertészkedés

élezés