Ezt a legtöbb kutyatartó nem tudja: az eb élete múlhat rajta télen

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbb kutyatartó nem tudja: az eb élete múlhat rajta télen

Az biztos, hogy minden gazdi tudja, hogy a kertben tartott kutyákra jobban oda kell figyelni télen. Persze így is akadnak olyan tényezők, amikkel nem számolnak a felelős gazdák sem. Például kevesen tudják, hogy a nyári, forró beton mellett a jeges beton sem tesz jót a kutyák mancsának. Vagy, hogy az élősködők, paraziták télen is igen aktívak. Most összegyűjtöttük, milyen mítoszokkal kell leszámolnunk, ha biztonságban akarjuk tudni kutyánkat a hideg, téli hónapok alatt is.

Vannak gyakran ismételt mítoszok, tévhitek a téli kutyatartással kapcsolatban, amik szinte beleivódtak a hétköznapokba. A gazdik viszont gyakran értetlenül állnak az ezek miatt kialakult problémákkal szemben. Hogy biztonságban tudjuk házikedvencünket a téli hónapokban is az udvaron, akkor le kell számolnunk minden tévhittel. Éppen ezért gyűjtöttük össze azokat az elterjedt mítoszokat, amikkel csak árthatunk a kutyánknak. Lássuk, melyek ezek!

1. Télen nincs szükség a bolha- és kullancs elleni védelemre

Sokan gondolják azt, hogy télen ezek az állatok elpusztulnak a hidegben, pedig ez nincs így. Képesek az állat bundájába fészkelni magukat, hogy meghúzzák magukat a hideg elől. Szakemberek azt tanácsolják, hogy a téli hónapok alatt is folytassuk a a bolha - illetve a kullancs elleni védekezést. Csak így biztosíthatjuk háziállatunk számára védelmet az élősködők elől.

2. A kutyáknak nem kell kabát, megvédi őket a saját bundájuk

Az olyan sarkvidéki fajták, mint a Husky és a Malamut, vastag bundázattal rendelkezik, így ez melegíti őket a téli hónapokban. Tehát, ha ilyn "téltűrő" kutyánk van, akkor nem kell túl sokat aggódnunk. Viszont a legtöbb ház körül élő kutyának nincs ilyen sűrű és vastag bundája. Főleg a tacskók és hasonló kistestű, rövid szőrű kutyákat kell óvni sétáltatás során, éppen ezért ajánlitt nekik kabátot vásárolni. Nem úri hóbort, néhány ebnek tényleg szüksége van a védelemre, hogy ne fázzon meg. Ha nem adunk valamilyen védőruházatot a vékony szőrű kutyáinknak, akkor nagyon hamar jelentkezhetnek a hipertónia tünetei. Hiszen így az ebek testének fokozottabban kell dolgozni, hogy melegen tartsa őket, ami viszont stresszhez és egyéb más betegségekhez is vezethet.

3. Csak nyáron kell aggódni a kiszáradás miatt

A legtöbb ember a kiszáradást a forró napokhoz társítja, de az igazság az, hogy a kutyák bármikor, így télen is kiszáradhatnak. A téli kiszáradás ugyanolyan veszélyes, mint a nyári kiszáradás, és nagyon hasonló tünetekkel is bír. Általános tünetek a kutyáknál, hogy inkább alszanak, gyakran letargikus a hangulatuk, bőrük sápadt, ragadós az ínyük és előfordulhat, hogy hánynak is. Éppen ezért a téli folyadékpótlásról se feledkezzünk meg.

4. Nem kell megszárítani a kutya bundáját egy téli séta után

Szakemberek azt tanácsolják, hogy egy kiadós, téli séta után törölgessük szárazra kedvencünket, hogy megelőzzük a hipotermia jeleinek kialakulását. A nedves szőr befolyásolja az aljszőrzet hőmegtartó képességét. A bőrön lévő víz hőt vesz fel a testből, hogy felmelegedjen és elpárologjon, ami tovább hűti az állatot, így természetesen még jobban lehűl a testük. Éppen ezért, ha megtöröljük a kutya bundáját, könnyebben megszárad a szőrük és így hamarabb felmelegszik a testük is.

(via: petcentral.chewy.com)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

háziállat

háziállatok

veszély

élet

életmentő

mítosz

legenda

segítség

tanács