Eddig bírta: kidőlt az egyik legöregebb tölgyfa a Szarvasi Arborétumban

HelloVidék   
  Megosztom
Eddig bírta: kidőlt az egyik legöregebb tölgyfa a Szarvasi Arborétumban

A másnapi szemlén vált csak nyilvánvalóvá, hogy a gyökérzete nem volt egészséges. Az arborétum kerítését átszakítva dőlt ki, koronája a holtág vizébe csapódott.

A kerítést átszakítva dőlt a holtágba a Szarvasi Arborétum egyik legrégebbi, majdnem 200 éves tölgye a napokban. A hatalmas, öt méter kerületű törzzsel bíró tölgyfa a Hármas-Körös holtága melletti útvonalon élte eddigi életét, és ahogyan a fáknál tavasszal szokás, megindult a nedvkeringése. A folyadékkal megtelt lombozat súlyát azonban az idők folyamán fokozatosan a víz felé hajló növény elkorhadt gyökere nem bírta tartani, ezért az arborétum kerítését átszakítva a fa kidőlt, koronája a vízbe csapódott, írja a Beol.hu.

A másnapi szemlén vált csak nyilvánvalóvá, hogy a gyökérzete nem volt egészséges, ezért a korához igencsak elérkezett tölgy befejezte földi életét. A vízben lévő koronáját mindenképpen ki kell vontassuk a Hármas-Körös holtágából, hogy a hamarosan éledő vízi forgalmat járhatóvá tegyük. Magát a törzset pedig valószínűleg otthagyjuk a kertnek azon a szakaszán, hiszen sokak számára szép emlékekkel bír

– nyilatkozta a lapnak Kugyeláné Décsei Mónika, az arborétum kommunikációs munkatársa.

Öröm az ürömben, hogy a holtágba dőlt lombozat új életet keltett a vízben, aminek szemmel látható jelei, hogy a halak ívása erőteljesen beindult.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

arborétum

szarvasi arborétum

tölgy

tölgyfa