Hova vezet ez a megdöbbentő változás? Ezt tette a karanténhelyzet a vadon élő méhekkel

HelloVidék   
  Megosztom
Hova vezet ez a megdöbbentő változás? Ezt tette a karanténhelyzet a vadon élő méhekkel

Míg az emberek otthonaikba szorultak idén tavasszal, a vadvilág kevésbé volt kitéve különféle beavatkozásoknak, szennyezésnek, zavarnak. A vadon élő méhek populációja világszerte hanyatlik, köszönhetően az élőhelyeik elvesztésének, a légszennyezettségnek és a rovarölő szerek használatának.

Korábban mi is írtunk arról, hogy mekkora bajban van a szárazföldi rovarpopuláció: a tudósok 24 százalékos csökkenést mértek az elmúlt 30 évre nézve, habár azt mondják, még nincs késő változtatni ezen a trenden és megmenteni őket. A repülő fajok, többek között a pillangók állnak legrosszabbul. A kutatók 166 hosszú távú felmérést analizálva jutottak következtetéseikre. A kinyert adatokat arra használták, hogy visszakövessék a populációk változásait 1925-ig – így állapították meg, hogy a terjeszkedő városok lehetnek az okai annak, hogy a szárazföldi rovarokból és bogarakból jóval kevesebb van napjainkban.

Ezt a tábort gyarapítják a méhek is. A koronavírus miatti korlátozások ugyanakkor most egy kicsit barátságosabb világot teremtettek a vadon élő fajtának, a természetvédők pedig abban reménykednek, hogy e változások közül néhány a továbbiakban is megmaradhat. Míg az emberek otthonaikba szorultak idén tavasszal, a vadvilág kevésbé volt kitéve különféle beavatkozásoknak, szennyezésnek, zavarnak.

- írja cikkében a BBC.

Ezek az élőlények nélkülözhetetlenek ahhoz, amit megeszünk, és ahogy a környezetünk kinéz. Egyfajta teljes ökoszisztéma-szolgáltatást biztosítanak

- nyilatkozta a lapnak Gill Perkins, egy méheket védő alapítvány vezetője. Egy méhek nélküli világ nagyon más lenne, és alapjaiban változtatná meg az emberi életet. A méhek a világon a legfontosabb beporzók: annak az ételmennyiségnek a harmadát, amit megeszünk, ők termékenyítik meg, a virágzó növényeknek pedig a 80 százalékát. Más beporzó rovarokkal együtt hatalmas a globális gazdasági értékük.

A koronavírus miatti globális korlátozásoknak az volt az egyik legnagyobb környezeti hatása, hogy a légszennyezettség jelentősen csökkent. Ilyen körülmények között a méhek rövidebb idő alatt és hatékonyabban tudják teljesíteni a feladatukat, ez pedig segíthet az élettartamuk növekedésében is. Az autókból érkező kevesebb kibocsátás a méhek ellátásának is kedvez, ugyanis egy 2016-os tanulmány szerint a légszennyezettség jelentősen csökkenti a virágillatok erősségét és tartósságát.

Ez azt jelenti, hogy gyakran tovább repülnek az élelemkeresés reményében, amit aztán visszavisznek a fészkeikbe. A tanulmányban arról is írnak, hogy a magas ózonkoncentráció olyan kémiai változásokat okoz, amik megzavarják a méheket és akadályozzák az élelmezésüket.

A lecsökkent autósforgalom más előnyöket is tartogatott a méhek számára: szerencsére a pusztulásukban is csökkenés tapasztalható, mondt el Mark Brown, a londoni egyetem professzora. (Viszonyításképp egy 2015-ös, kanadai kutatók által jegyzett tanulmány szerint 24 milliárd méh és darázs leli halálát évente Észak-Amerikában az úton közlekedő járművek miatt.) A méhek lélegzethez jutása azonban nem jelenti azt, hogy mindenütt mézben bővelkedő időszak jön: a méhészek, farmerek küzdenek az utazási korlátozásokkal. Kanada és több európai ország nagyban függ a szezonális munkásoktól és a méhkirálynők importálásától – utóbbi azért fontos, hogy a kolóniákat újra feltölthessék. Az Egyesült Királyság például rengeteg királynőt importál Olaszországból. A méheket rendszerint repülőn szállítják, de a légiforgalom még közel sem tért vissza a megszokott rendszerbe, ezért ez most nem opció. Ha a méhészek nem lelhetik fel a méz előállításához szükséges munkaerőt, a kolóniák életében és működésében zavar keletkezik, ami megnehezíti a kezelésüket.

A szakértők abban reménykednek, hogy az erősebb tudatosság meghozza a gyümölcsét. Ugyanakkor, mint az összes többi környezeti változás, aminek most tanúi vagyunk, a méhek életére gyakorolt hosszú távú hatások is attól függenek, mi történik a korlátozások után, folytatódik-e a számukra kedvező tendencia. Az egyik változás éppen az lenne, hogy az emberek újra visszataláljanak kicsit a természethez.

És hogy mi lesz a magyar mézzel idén? Az enyhe tél és a korán jött tavasz kedvezett a méhcsaládok fejlődésének, a hosszan tartó szárazság és a március végi lehűlés miatt azonban mégis gyengébb lehet az idei repce- és akácméztermés, erről itt írtunk korábban. Az enyhe télnek köszönhetően az úgynevezett generációváltás - amikor elpusztulnak a téli méhek, és helyüket az új egyedek veszik át - sem hirtelen történt meg, így a méheknek is volt idejük felkészülni. A méhészek ugyanakkor ennek ellenére nem lehetnek bizakodók: a március végén és április elején érkezett hidegbetörés miatt az ország számos pontján keletkezett kár a növényekben, a gyümölcsfákhoz hasonlóan a korai tavaszi fagyra érzékeny akác is megsínylette a lehűlést.

Az aszály nagymértékben befolyásolta a virágzást. Most már hiába jön meg az eső, nem várható változás, sajnos az idei év nagyon gyenge lesz a repceméz szempontjából.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

méhek

vadon élő méhek

méz

méztermelés