Örök kérdésnek számít, hogy megéri-e folyamatosan a szupermarketben újra beszereznünk kedvenc zöldségféléinket vagy inkább érdemes belevágni az otthoni kertészkedésbe és saját házi terményeinket fogyasztani. Legtöbb esetben hajlamosak vagyunk az egyszerű megoldásokat keresni és a nehézkesnek, hosszadalmasnak tűnő kerti feladatok, bizonytalan mennyiséget és minőséget ígérő munka helyett időt és pénzt nem sajnálva két naponta friss zöldségért rohanni a boltokba.
Bármilyen hihetetlen, a növények, zöldségek termesztése azonban gyakran nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik. Rengeteg időt és energiát, valamint pénzt spórolhatunk néhány okos megoldással. Vannak ugyanis olyan zöldségek, amelyeket elég egyszer megvásárolnunk a boltban és vetőmagok, csodaszerek nélkül szaporíthatjuk tovább őket otthonunkban, így mindig friss alapanyagokkal dolgozhatunk.
A HelloVidék összegyűjtötte a Modern Farmer listája alapján azt az öt zöldséget, amellyel több ezer forintot és rengeteg időt spórolva, kis munkával mindig rendelkezésünkre állhatnak majd otthonunkban a legfinomabb konyhai alapanyagok.
1. Saláta
Használjunk egy salátafejet, amelynek a torzsája lesz az alapja az új gyökerek növesztéséhez.
- Tegyük egy pohárba vagy tálba a salátánkat, amibe körülbelül másfél centiméter vizet töltünk.
- Hagyjuk napfényben, például az ablakpárkányon.
- Két naponta vagy ha kissé zavarosnak tűnik a víz, cseréljük frissre.
- Körülbelül két hét múlva már felfedezhetünk néhány új levelet, amelyek a felső részből hajtottak ki, valamint azt is látni, hogy új gyökerek fejlődtek a saláta alján. Így már készen áll az "új növényünk", hogy a talajba, termőfölddel teli edénybe ültessük.
2. Zeller
A zeller esetében fontos, hogy zellercsomót vásároljunk és ne csak egy önálló szárat, hiszen hasonlóan ahogy a salátánál a torzsa, itt a csokor alatti, fás részből alakulhat ki a gyökér. Ez a feleslegesnek tűnő rész, amit legtöbbször a főzés során egyszerűen levágunk, most nagyon értékes lehet.
- Vágjuk le a zellercsokor alját, körülbelül másfél centimétert hagyva.
- Helyezzük a zellert es sekély vízzel feltöltött csészealjba vagy edénybe és tegyük napfényre.
- Cseréljük a vizet körülbelül három naponta vagy ha zavarossá válik.
- Két hét után itt is megtörténhet a csoda és feltűnhetnek a gyökerek a zelleren és átültethetjük a talajba.
3. Burgonya
- Mossuk meg a burgonyát alaposan, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk.
- Vágjuk félbe a hosszabbik oldalánál és szúrjunk négy fogpiszkálót az oldalaiba, körülbelül a burgonya felső negyedénél.
- Tölsünk meg egy poharat vízzel és tegyük bele a burgonyát úgy, hogy az alsó része elmerüljön és a fogpiszkálók a pohár száján támaszkodva tartsák a burgonya tetejét szárazon.
- Hagyjuk napfényben minden nap körülbelül 5-6 órán keresztül, két héten át.
- Miután megjelentek a gyökerek, átültethetjük a talajba.
4. Bazsalikom
Ugyan nem zöldség, de egy rendkívül gyakran használt, népszerű fűszernövénynek számít a bazsalikom, amely szintén frissen termesztve a legfinomabb.
- Vágjuk le az alsó leveleket.
- Helyezzük a bazsalikom szárat egy üvegedénybe és adjunk hozzá vizet.
- Tegyük az ablakpárkányra, napfényes helyre.
- Cseréljük a vizet néhány naponta, amikor zavaos lesz és fontos, hogy a vízszintet is mindig ellenőrizzük. Adjunk hozzá mindig vizet, hogy a szár elmerüljön.
- Hagyjuk, hogy a növény szárai körülbelül 5 centiméteresre növekedjenek. Ez nagyjából 12-18 napot vesz igénybe.
5. Fokhagyma
A legjobb eredmény elérése érdekében használjon olyan szegfűszegget, amelynek a csúcsából már kicsi zöld hajtás nőtt ki.
- Töltsünk meg egy üres csészét egy kevés langyos vízzel.
- Helyezzük a fokhagymát a csészébe úgy hogy a kis hajtás nézzen felfelé. Fontos, hogy a víz az alsó "gyökér" részt fedje el és ne az egész hagymát, mert rothadni kezdhet.
- Tegyük a csészét napfényes helyre körülbelül hét napra, majd ha azt látjuk, hogy a zöld hajtások barnává vagy száradttá váltak, vegyük ki egy kis időre a napsütésből a hagymát.
- Néhány naponta cseréljük a vizet.
- Körülbelül egy hét múlva a fokhagyma már készen áll a talajba telepítésre.
Címlapkép: Getty Images