Íme a szobanövények ősellenségei: ha bejutnak a lakásba, szörnyű pusztítást végeznek

HelloVidék   
  Megosztom
Íme a szobanövények ősellenségei: ha bejutnak a lakásba, szörnyű pusztítást végeznek

Ahogy közeleg a nyár vége, szép lassan az összes szobanövény visszakerül a lakásba. Míg nyáron a legjobb dolog, ha a teraszon, erkélyen vagy az udvaron tölthetik az időt, úgy az ősz közeledtével az időjárás egyre alkalmatlanabb számukra a szabadban. Fontos, hogy mielőtt nekilátunk a növények behurcolásának, néhány dolgot vegyünk végig. Nem árt ugyanis ellenőrizni őket, hiszen egy kis figyelmetlenség is végzetes lehet a számukra.

A szobanövények legtöbb idejüket beltéren töltik, csak tavasszal vagy nyáron ajánlott őket a szabadba vinni. Beltéren képesek vagyunk szabályozni a hőmérsékletet, így kialakítva számukra is kedvező körülményeket. Viszont a szabadban ki vannak téve a környezeti hatásoknak. Éppen ezért van szigorú határvonal meghúzva nyár végén, hiszen ez az az időszak, amikor el kell kezdenünk a virágok betelepítését, mivel odakint, az ősziesre forduló időjárás miatt már könnyen elpusztulhatnak.

Ez az egyik sarkalatos pont, amit figyelembe kell venni a hobbikertészeknek. A másik a növények kártevői. Amikor ismét betelepítjük növényeinket, a kártevők észrevétlenül kúsznak be otthonunkba velük együtt. Vannak intő jelek, amikre érdemes figyelni, hogy még időben elcsípjünk egy-egy betegséget.

Melyek a legismertebb szobanövényeket károsító bogarak? Hogyan ismerhetjük fel, ha valamilyen kártevő már javában pusztítja virágunkat? Ennek jártunk most utána!

A szobanövények legnagyobb ellenségei

Nagyon nehéz kiszúrni, ha egy virágot megtámadott valamilyen kártevő, sokszor már csak azokat a jeleket, tüneteket vesszük észre, ami a növény kipusztulása előtt jelentkeznek. Mivel ezeknek a kártevőknek nincsenek ellenségeik, amik pusztítanák őket, így populációjuk gyorsan növekszik.

Ne várd meg, amíg a szobanövényed teljesen elgyengül! Ellenőrizt rendszeresen a beltéri növényeid, ne csak akkor, amikor nyár végén betelepíted őket és figyeld a fertőzésekre jellemző tüneteket. Hiszen, ha korán észreveszed őket, akkor nagyobb esélyed lehet abban, hogy megmentsd növényed/növényeid életét.

  • levéltetű:

    Az levéltetvek kis, zöld, fehér, sárga vagy fekete foltoknak tűnnek, amelyek a növény minden részén megjelenhetnek. Gyengítik a növényeket mivel a szárakat és leveleket szívogatják. A levéltetvek olyan gyorsan szaporodnak, hogy a fertőzés pár nap alatt ellepheti a növényt. Jó hír az, hogy a levéltetvek lágy testű rovarok, és nagyon könnyen elpusztíthatók erős zuhanyoztatással vagy rovarirtó szappan ismételt permetezésével. Fontos, hogy kitartónak, és szorgalmasnak kell lennünk az irtás során, hogy megszabadulhassunk a kártevőktől.

  • atka:

    Kevesebbszer ütik fel a fejüket az atkák a beltéri növényeken, de ha megjelennek, borzalmas pusztítást végeznek. Ugyan túl kicsik ahhoz, hogy szemmel láthassuk őket, de ha a növényünk levelei torznak tűnnek, vagy a szélek behullámosodnak, gyaníthatjuk, hogy atkákkal van dolgunk. Rovarirtó szappannal vagy kertészeti olajjal lehet kezelni a fertőzött növényt. Ami még fontos, hogy, ha észrevettük a kártevők megjelenését, különítsük el a kezelés idejére a növényünket a többiektől.
  • pajzstetű:

    Sunyi módon a növények szárára ragadnak fel, majd kemény burokkal vonják be magukat. Ezek a bogarak is a növényekből szívják ki a tápanyagokat. Megoldást jelenthet, ha egy kefével lesikáljuk az érintett növény szárát vagy, ha rovarirtó szappannal permetezzük be a növényt.
  • liszteskék:

    A kedves név szintén egy pusztító kártevőt takar, hiszen ezek is a növényekből szívják magukba a tápanyagokat. Nagyon gyorsan szaporodnak és torzulást okoznak a levelek színében és formájában is. Szappanos permetezéssel küzdhetünk ellenük.

Feladatlista a költöztetéshez

Ahhoz, hogy sikeresen visszatelepítsük a lakásba a nyárra kipakolt növényeket, érdemes a következő hat pontos feladatlistát végigolvasni és betartani.

  1. Zuhanyoztasd le a növényeket
  2. Helyezd őket napos, világos helyre
  3. Ne pakold őket fűtőtestre vagy közelébe
  4. Kerüld a huzatos helyeket, erre érzékenyek lehetnek
  5. Öntözd őket rendszeresen
  6. Csökkentsd a tápoldatok mennyiségét

Hogy miért ezek a legfontosabb lépések? Arról itt írtunk korábban részletesen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szobanövény

lakás

növény

növényápolás

kártevők

kártevők elleni védelem

rovarok

rovarvédelem