Akár végzetes is lehet, ha nem figyelünk: ezek a téli madáretetés legfontosabb szabályai

HelloVidék   
  Megosztom
Akár végzetes is lehet, ha nem figyelünk: ezek a téli madáretetés legfontosabb szabályai

A madáretetés szezonja november közepén, a tartós fagyokkal kezdődik. Téli kertünk szárnyas vendégeinek városokban és vidéken egyaránt segíthetünk madáretető kihelyezésével, zsírban és tápanyagban gazdag eleség biztosításával. A Budakeszi Vadaspark is készül a madarak téli védelmére. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és teendőket közleményükben foglalták össze.

Az őszi beköszöntével nem minden madár vonul el melegebb égtájakra. Számos faj, mint a cinege, a nagy fakopáncs, a szajkó, a rozsdafarkú vagy a meggyvágó inkább hazánkat választja az átteleléshez. A tél sikeres átvészelésében mi is segíthetjük kertünk vendégeit, ha ismerjük és betartjuk a következő fontos szabályokat.

Csak télen etessünk!

A madáretetés nem véletlenül kizárólag a téli hónapok tennivalója. Szárnyas barátaink csupán a hideg időkben szorulnak emberi gondoskodásra. A nyári hónapok során az erdők és a mezők bőven ellátják őket megfelelő táplálékkal, például gilisztákkal, rovarokkal, bogarakkal és különböző magokkal. Éppen ezért a madarakat a téli hónapokat követően semmiképpen ne etessük. Ellenkező esetben hozzászoknak a szinte tálcán kínált eleséghez, ezért a későbbi madárpopuláció képtelen lesz gondoskodni magáról, hosszú távon életképtelenné válik.

Napraforgómagot, faggyút igen, kenyeret és morzsát ne!

A madarak kedvenc téli eledele a faggyúba kevert napraforgómag, amiből kisebb-nagyobb golyókat formázva tápláló „cinkegolyókat” készíthetünk. Az etető tartalmát kiegészíthetjük túróval vagy szalonnával, valamint az állatkereskedésekben kapható magkeverékekkel is. Jó megoldás még az alma, amit fák és bokrok ágaira akaszthatunk.

A kenyér azonban többet árt, mint használ. A kenyérdarabok csak a madarak begyét telítik el, tápértékkel nem szolgálnak. Ráadásul az etetőben hagyott morzsák hamar meg is romlanak, ami súlyos bél- és gyomorgyulladást okozhat az énekes- és vízimadaraknak egyaránt.

A madáretető legyen fedett és védett!

A jó etető megvédi a madarakat a ragadozóktól és szárazon tartja a kihelyezett eleséget. Tegyük magasra, készítsünk rá tetőt és ellenőrizzük naponta. Ha szükséges, söpörjük le róla a maradékot is és friss élelemmel töltsük fel.

Fontos!

  • Ha a madáretetést egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba a következő év tavaszáig! A madarak idővel megszokják segítségünket, és számítanak arra, hogy az etető mindig tele lesz eleséggel.
  • A madáretetőt mindig tartsuk szemmel, rendszeresen töltsük újra!
  • Gondoskodjunk az itatásról is, mindig legyen víz is az etetőben!
  • Kerüljük a sózott, cukrozott élelmet! A fűszeres ételek felgyorsítják az állat anyagcseréjét, amitől nagyon hamar kiszáradhat.
  • Kenyér helyett almát, magokat, sótlan faggyút vagy kölest szerezzünk be!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madáretetés

madáretető

tél

fagy

fagyok

szárnyas

madár

madarak

etetés

madarak etetése

budakeszi vadaspark