Télen se mondj le a friss zöldségekről: ezek a lakásban is simán megteremnek

HelloVidék   
  Megosztom
Télen se mondj le a friss zöldségekről: ezek a lakásban is simán megteremnek

Csak azért, mert a napok egyre hűvösebbek és rövidebbek, még nem azt jelenti, hogy abba kellene hagyni a növénytermesztést. Elegendő fény és megfelelő klíma mellett beltéren is számos növényt nevelhetünk. Sokan úgy vélik, hogy a kertészkedés csökkenti a stresszt és a szorongást: szerencsére a jól megválasztott szobanövények vagy zöldségek és azok gondozása egész télen megadja azt az érzést, amit az év melegebb időszakaiban a kertben és udvaron átélünk. Mutatjuk, mivel érdemes próbálkozni.

Ahogy Albert Camus, francia író, filozófus mondta:

a tél ölelésében tudja meg az ember, hogy lelke mélyén a nyár soha nem múlik el.

Jól illik ez a mondat a hobbikertészekre is, hiszen a növényápolás télen sem ér véget. Ráadásul, talán soha nem is jelentett még ennyit egy talpalatnyi föld, egy kert, udvarrész vagy egy nagy terasz, mint a mostani járványhelyzetben.

A téli kertápolásról és annak fontosságáról már korábban mi is beszámoltunk, viszont érdemes szót ejteni arról is, mire figyeljünk, ha a hűvösebb hónapokban inkább a beltéri termesztéssel próbálkoznánk. A növénygondozásnak számos jótékony hatása van a mentális egészségünkre, így télen sem szabad feladni ezt az elfoglaltságunkat.

Beltéren is rengeteg a lehetőség

Általánosságban elmondható, hogy a levelükért betakarított növények általában sokkal jobban járnak bent, mint azok, amelyek termését szüretelik le. Például a mikrozöldeket, a hajtásokat és a salátákat könnyebb termeszteni a lakásban, mint a paradicsomot, paprikát és uborkát. Persze attól, mert több odafigyelést igényelnek, még érdemes megpróbálkozni a termesztésükkel. Vannak viszont olyanok is, akik egyszerűen csak gyönyörködnének növényeikben, és nem várnak hozamot tőlük. Nekik ajánlott szobanövényekkel kísérletezni. Hogy milyen zöldséget vagy szobanövényt neveljünk a lakásban a téli hónapokban? Ehhez adunk most segítséget.

A kertészkedést gyakran szezonális sportként kezelik, de télen is lehet játszani - csak kissé eltérő szabályrendszert kell alkalmazni. Az első és legfontosabb lépés annak megértése, hogy mely növények alkalmazhatók legjobban a beltéri termesztésre. Ilyenkor a legfontosabb, hogy tudjuk az egyes növények, milyen feltételek mellett fejlődnek a legjobban.

Szobanövények

Az ősz első hidegebb napjai után ismét a lakásban foglalnak helyet a cserepes zöldek. Míg ősz elején a kártevők elleni védekezés kerül fókuszban, addig a tél közeledtével a tápanyagpótlás, a az elegendő napfény és a vízpótlás lesz a főszerepben. Az igazán gondos növényszülők persze olyan apróságokra is odafigyelnek, hogy turbózzák fel a növények talajának tápanyagtartalmát vagy, hogy mivel tisztítsák meg a leveleket. Korábban már sokat írtunk arról, milyen trükkökkel lehetünk jobb hobbikertészek. Sőt azt is bemutattuk, mely növények voltak a magyarok kedvencei idén, milyen fajtákat vásároltak a korlátozások alatt a legtöbben.

Most jöjjön néhány fajta, amit a téli hónapokban nevelhetünk a lakásban, hiszen gondozásuk egyszerű, ráadásul nagyon szépen és gyorsan meghálálják a törődést.

  • díszcsalán/virágcsalán
  • bambuszpálma
  • csüngőágú fikusz
  • vitorlavirág
  • könnyezőpálma
  • fokföldi ibolya

Zöldségek

Bár tudjuk, hogy mennyire fontos a zöldségfogyasztás, mégis jóval kevesebbet fogyasztunk belőlük, mint kellene. Mi, magyarok ebben a tekintetben különösen alul teljesítünk, legalábbis ezt mutatják az elmúlt évek statisztikái. A 2000-es évek elejéhez képest nőtt a fogyasztás mértéke, mégis hozzávetőleg csak a felét fogyasztjuk annak, ami a napi előírt átlag lenne.

Zöldségfogyasztás tekintetében a legutolsók vagyunk, ugyanis a hazai lakosság mindössze 30%-a fogyaszt naponta zöldséget. Az első Írország 84%-kal, de öt ország kivételével szinte mindegyik Európai Uniós állam eléri az 50%-ot. A kisgyerekes családok is alig érik el a napi 300 gramm friss gyümölcs és zöldség fogyasztást naponta

- derült ki egy friss felmérésből.

Mint írják, a szükséges napi vitamin-, ásványi anyag és rostbevitel fedezése miatt legalább 4 adagot, vagyis min. 400 grammot kellene fogyasztanunk, de a szakemberek 600 gramm körüli mennyiséget javasolnak. Ennek a mennyiségnek 1/3 része gyümölcsből, 2/3 része pedig zöldségből kellene, hogy álljon.

Ahhoz, hogy télen is hozzájáruljunk a megfelelő zöldségbevitelhez, érdemes ilyenkor könnyen termő fajtákat termeszteni a lakásban. Persze ez igaz az év minden szakára, de a hidegebb hónapokban még nagyobb szüksége van a szervezetünknek a vitaminokra és ásványi anyagokra. Ha napos, világos ablakokkal rendelkezünk, az alábbi növények ​​télen beltéren is meglehetősen könnyedén növekednek.

Fűszernövények: bazsalikom, az oregánó, a zsálya, a levendula, a menta, a kakukkfű, a rozmaring, a kapor és más fűszernövények a legkönnyebben kezelhetők beltéren. Ezek közül a menta a leginkább árnyéktűrő, bár a fejlődéséhez még neki is néhány órányi közvetlen fényre van szüksége. A bazsalikom és a kapor hőigénye a legmagasabb, ezért ügyeljen arra, hogy azok olyan helyiségekben legyenek, ahol éjszaka is meleg van.

Saláták és káposztafélék: A saláta, a spenótot, a kelkáposztát és más leveles zöldségeket beltérben is könnyű termeszteni. Ezeknek a zöldeknek nincs szükségük kiegészítő fényre, ha napos, déli fekvésű ablakban helyezed el őket. Ellenkező esetben napi 10-12 órás mesterséges fényt kell biztosítani nekik.

Paradicsom: A termő növények bonyolultabbak, ha télen beltérben neveljük őket, mert az éréshez a legtöbbnek bőséges napfényre és hőre van szüksége. A koktélparadicsom az egyik legkönnyebben termeszthető növénynek számít, bár mindenképpen mesterséges fényre lesz szüksége - naponta körülbelül 16 órára. Fontos az is, hogy az éjszakai hőmérséklet állandó legyen, ne hűljön le.

Paprikák: A chili, cayenne, jalapeno, habanero stb. szintén olyan fajták, amelyeket viszonylag könnyű termeszteni beltéren. Viszont termesztésük feltétele ugyan az, mint a paradicsomnak: rengeteg fény és egyenletes szobahőmérséklet.

Csírák: A csírák messze a legegyszerűbb növények, melyek mindig friss zöldet biztosítanak az étkezésekhez, legyen az valamilyen saláta vagy szendvics. A csíráztatáshoz szükség lesz egy befőttesüvegre és a fedelére. Áztass be magokat (mungbab, lucerna, napraforgó stb.). Egy-két napig hagyd így, ezután elkezdődik a csírázás az üvegben. Naponta kétszer öntözzük meg. Nincs szükség közvetlen napfényre; a szokásos szobai világítás is tökéletes lesz a folyamathoz.

Mikrozöldek: A mikrozöldek lényegében hajtások, néhány kifejlődött levéllel. A csírákkal ellentétben a mikrozöldek talajt igényelnek. Áztass egy éjszakán át a magokat, hogy csírázni kezdjenek, majd vékony talajréteggel borítsd be őket. Tartsd őket nedvesen. Miután az első levelek megjelennek, ollóval le lehet őket szüretelni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kertápolás

kertészkedés

növényápolás

növénygondozás

növény nevelés

beltéri kertészkedés

beltéri növények