Vegyszermentes szúnyogirtás: íme 6 trükk, amivel elűzheted a kellemetlen vérszívókat

HelloVidék   
  Megosztom
Vegyszermentes szúnyogirtás: íme 6 trükk, amivel elűzheted a kellemetlen vérszívókat

Jelenleg a kifejlett szúnyogok ellen elsőként a Tisza-tónál lépnek fel hatezer hektáron, a lárvák elleni biológiai módszert pedig a Duna mentén Budapest, Baja, Mohács és Sopron környékén alkalmazzák ezer hektárnyi vízfelületen. Persze emellett fontos az is, hogy saját környezetünkben is megtegyünk mindent a kellemetlen látogatók ellen. Hogyan tudunk védekezni a szúnyogok ellen a lakásban környezetbarát módon? Ennek jártunk most utána.

A Katasztrófavédelem közleménye szerint az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás lehetővé teszi, a következő napokban megkezdődik az ellenük való védekezés. A kifejlett szúnyogok elleni készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisterheautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki az érintett települések belterületén. A kémiai módszernek két változata van:

  • Az egyik a melegködképzés, amelynek során az apró cseppekre bontott irtószer elosztását motor keltette hő segíti. Ezt a módszert főként növényzettel sűrűbben borított környezetben célszerű használni. A keletkezett köd rövid időre korlátozhatja a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken nem alkalmazzák.
  • A másik az ULV módszer (ultra low volume), a finomcseppes eljárás. Ennek alkalmazása során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, forgalmasabb területeken ezt a módszert használják.

A kémiai eljárás során alkalmazott készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után pedig néhány órával lebomlik. A permetezést késő este és éjszaka végzik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt.

A szúnyogok minden nyáron felbukkannak és megkeserítik a szabadban töltött időnket, sőt még éjszaka, alvás közben is képesek összecsípni az embert. Éppen ezért elmaradhatatlan kellékek a szúnyogriasztó spray-k vagy elektromos irtók a háztartásban. Ezek többségében vegyi anyagokat találunk melyek köhögést vagy légzési nehézséget is okozhatnak. Vannak persze környezetbarát megoldások is, melyekkel szintén könnyedén leszámolhatunk a szúnyogokkal. Ezeket mutatjuk most meg!

A szúnyogok által terjesztett veszélyes betegségeken kívül, a szúnyogok nagyon bosszantóak lehetnek: amellett, hogy zümmögésük idegesítő és nehezen lehet tőlük elaludni, a szúnyogcsípések még a harapás után is viszketést okozhatnak. Éppen ezért most mutatunk néhány módszert a házon belüli szúnyogok elűzésére.

1. Akadályozd meg a szúnyogok bejutását

Ha szúnyogmentes otthont szeretnél, akkor először meg kell győződnöd arról, hogy a szúnyogok hol tudnak bejutni az otthonodba. Ha szürkület van és lemegy a nap, érdemes mindet ajtót és ablakot bezárni, főleg, ha nincs szúnyogháló szerelve az ablakra. Míg a napfény bizonyos mértékben távol tartja a szúnyogokat, alkonyat után sokkal vonzóbb lesz számukra a lámpával megvilágított lakásod. Éppen ezért fontos, hogy az ablakok mellett az ajtókra is szereljünk szúnyoghálót, hiszen ez jelenthet egy elsődleges védelmi vonalat a kellemetlen betolakodók ellen.

2. Előzd meg a szúnyogok elszaporodását

Nem is gondolnánk, de számtalan hely van a házban és a ház körül is, ahol a szúnyogok képesek szaporodni. Az összegyűjtött esővízben, az állatoknak kitöltött vagy a vázában hagyott vízben is képesek lárvákat rakni. Ha a ház belsejében vannak olyan helyiségek, mint a kamra, spájz, ahol régi tárgyakat tárolsz, akkor időnként ide is nézz be, takaríts ki, mivel a szúnyogok ide is képesek fészket rakni.

3. Szerezz be szúnyogriasztó növényeket

A házon belüli szúnyogoktól egyszerűen megszabadulhatunk, ha beszerzünk néhány riasztó növényt. Ezeket a növényeket a szobádban vagy az asztalodon esetleg az ablakban, erkélyen is tarthatod, mert szaguk elriasztja a csípős vérszívókat. Néhány ilyen növény nemcsak a szúnyogokat fogja távol tartani, hanem más kártevőket és egereket is. Néhány beltéri szúnyogriasztó növény: körömvirág, citromfű, menta és a macskagyökér.

4. Vannak más módszerek is

Érdemes kipróbálni a citrom és szegfűszeg használatát is. A szúnyogok utálják a szegfűszeg és minden citrusos szagot. Szeleteljünk fel egy citromot ketté, és toljunk szegfűszeget mindkét felébe. A szegfűszeggel tűzdelt citromból tartsunk a lakásban néhányat, hiszen ez aztán tényleg egy ártalmatlan, de működő beltéri szúnyogriasztó.

Hasonló házi praktika a fokhagymás spray használata. Ha nem akarsz vegyszerekkel tűzdelt szúnyog spray-ket a lakásban használni, akkor érdemes kipróbálni a következő házi készítményt. Néhány gerezd fokhagymát összetörünk vagy darálunk, és vízben forraljuk egy ideig. Öntsük ezután az oldatot egy spray palackba, és fújjuk be azt a teret, ahonnan eltávolítanánk a szúnyogokat. Nem kell tőle tartani, az illata pillanatok alatt elillan!

Ugyan ilyen hatásos lehet, a szappanos víz is. A lakásban támadó szúnyogok elleni védekezéshez öntsünk egy nagy edénybe vizet majd szappant. Győződjünk meg arról, hogy az edény elég szappanos-e – ha igen, akkor jó sok buborék, hab borítja majd a tálat. Ehhez használhatunk mosogatószappant vagy mosószert is. A szúnyogokat vonzza a víz. De miután beleszállnak a szappanos vízre, csapdába esnek a buborékokban és meghalnak. Volt szúnyog, nincs szúnyog!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

szúnyogirtás

szúnyoggyérítés

szúnyogriasztó

házi szúnyogriasztók