Klímakatasztrófa fenyegeti kedvelt tavunkat: kiszáradt ez a csodahely + Videó

hvg.hu   
  Megosztom
Klímakatasztrófa fenyegeti kedvelt tavunkat: kiszáradt ez a csodahely + Videó

A Velencei-tó ugyanis az elmúlt két évben elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát. A vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén fekvő természetvédelmi terület, a Velence-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt. Az elkeserítő helyzetről most drónvideó is készült.

A Gárdonyi Közlöny egy drónvideót tett közzé arról, hogyan is néz ki jelenleg a Velencei-tó délnyugati részén fekvő madárrezervátum területe. A felvételek megdöbbentő, ugyanis a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében is szereplő területről szinte teljesen eltűnt a víz:

A Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapja szerint a 420 hektáros rezervátum, amely 1958 óta védett, szerepel a „Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében” is. Az öreg nádasokban rendszeresen fészkel a nagykócsag és a kanalasgém, a nagy tisztások jellegzetes lakója a búbosvöcsök, sekélyvizeknek pedig a kis vöcsök, és költ itt a nyári lúd, a barna rétihéja, valamint többféle nádi énekesmadár.

Azt is írják, hogy a területen ma is fellelhetők az eredeti lápi vegetáció maradványai, az úszólápok. A lápi növényzet különlegességét bizonyítja az Európa-szerte ritka hagymaburok nevű lápi orchidea-faj jelenléte. A magyar flóra egy másik nagyon ritka faja a tengermelléki káka ugyancsak itt fordul elő.

Az oldalon a rezervátumot érintő speciális védelmi feladatok között egyebek mellett arról írnak, hogy a természeti értékek fennmaradása érdekében a tó vízszintjének szabályozását a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével kell végezni.

A múlt héten az idei nyári halpusztulás nyomán a Válaszonline írt a Velencei-tó vízszintszabályozásának problémáiról.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei tó

madárrezervátum