Erről feledkezik meg a legtöbb háztulajdonos: intézd el ősszel, mert borsos árat fizethetsz

HelloVidék   
  Megosztom
Erről feledkezik meg a legtöbb háztulajdonos: intézd el ősszel, mert borsos árat fizethetsz

Megérkeztek az első fagyok, az elmúlt napokban helyenként -1 fokig csökkent a hőmérséklet. Ősszel minden ingatlantulajdonosnak gondoskodnia kell kerti csapja és vízmérője hideg elleni védelméről. Az első fagyos napok, esték intő jelként szolgálnak, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket és elkerüljük a felesleges károkat. Mielőtt a tartós hideg és vele együtt a fagyok is mindennapossá válnak, mindenképpen érdemes a kerti csapokat, illetve vízmérőket téliesíteni a ház- illetve telektulajdonosoknak. A vízmérők, csövek és egyéb szerelvények elfagyása váratlan kellemetlenségeket és súlyos kiadásokat okozhat a háztartásoknak. Éppen ezért most annak jártunk utána, mit érdemes megtenni, hogy elkerüljük a későbbi kellemetlenségeket.

Csalóka lehet az őszi időjárás: napközben még kellemesen melegíti arcunk a nap, estére viszont már hűvössé válik a levegő. A napokban az Időkép jelentése szerint a Duna-Tisza közén helyenként 0, -1 fokig csökkent a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint Kakucson egészen -1,1 fokig hűlt a levegő.

Ugyan még csak ízelítőt kaptunk a zimankóból, a szakemberek szerint most érdemes előre gondolkodni a kertes ház tulajdonosoknak, mivel könnyen ráfizethetnek a figyelmetlenségükre, lustaságukra. A fagy jelenti a legnagyobb veszélyt a vízvezetékekre és a vízórákra. A nem megfelelően téliesített hálózatokban gyakoriak a csőtörések, vízelfolyások. Az ebből eredő károk kijavítása jelentős költségekkel járhat.

Most van itt az ideje, hogy haladéktalanul ellenőrizzék a vízóra vagy a szabadban lévő csapok és vezetékek állapotát. A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelme az ingatlan tulajdonosának feladata. Ha a rendkívüli hidegben szétfagy a kerti csap vagy vezeték, akkor az esetlegesen elfolyó víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie, a mérő elfagyásakor pedig még a csere költsége is őt terheli

- hangsúlyozták a vízmű szakemberei.

Gondolkodjunk előre, ne a tél beálltával jusson eszünkbe intézkedni! Másrészt, jó, ha tudjuk, hogy a hideg hatására eltört vezetéken keresztül egy óra alatt akár a szokásos napi fogyasztás többszörösét is kitevő víz folyhat el a szabadba. Ha pedig a vezeték nem törik el, a fagy miatt jégdugó keletkezik benne. Szakértők szerint, akár eltörik a cső, akár nem, a meghibásodás egyik legbiztosabb jele, hogy az ingatlanban lévő csapokból nem vagy csak alig folyik a víz. A vízóra meghibásodására, szétfagyására az óralapon szilánkokra tört üveg, az eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg a vízaknában csöpögő víz utalhat.

Miért van ez így?

Bár a bekötési vízmérő a víziközmű-szolgáltató, azaz a Vízművek tulajdona, annak fagy elleni védelméről és megőrzéséről a felhasználónak kell gondoskodnia. Elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet ez a szabály, de gondoljuk át jobban: a bekötési vízmérő a felhasználó ingatlanán található, így annak védelméről nem is tud más gondoskodni, csak ő maga. Éppen ezért előzzük meg a kellemetlenséget, és készítsük fel kültéri vezetékeinket, kerti csapjainkat a zord időjárásra! A szolgáltató szakemberei ehhez adnak is néhány tanácsot!

Mit spórolunk azzal, ha védjük vízmérőnket a hideg és a fagy ellen?

  • Elsősorban az elfolyt víz árát.
  • Valamint az új vízmérő árát (mely kiszállással és beszereléssel együtt, 20 mm átfolyási átmérőig 16 878 Ft).
  • A vízmérő hitelesítésének költségét
  • A vezeték elfagyása esetén a felújítást.
  • Időt, bosszúságot.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!
  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótoljuk, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodjunk.
  • A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra.
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig lehajtott állapotban legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk.
  • Szigeteljük – vagy ennek hiányában – időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.

Mi a teendő a nem lakott épületek esetében?

  • Először nyissuk meg a kerti csapot, majd ezután zárjuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz.
  • A vízmérők szigetelését a hálózat víztelenítését követően is meg kell oldani, mivel a vízmérőkben ez esetben is marad víz!
  • Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.

Mi a teendő mérőelfagyás esetén?

A mérőelfagyás észlelésekor haladéktalanul hívja a hibabejelentő telefonszámot. Amennyiben a vízmérő előtti elzáró csap nyitva van, akkor a további vízelfolyás megelőzése érdekében próbálja elzárni. Mérőelfagyáskor társaságunk a helyszínen jegyzőkönyvet vesz fel, melyben rögzíti a káresemény körülményeit. Javasoljuk, hogy a télen nem használt ingatlanát rendszeres időközönként ellenőrizze, vagy megbízottja útján ellenőriztesse az esetlegesen bekövetkező károk megelőzése, illetve mielőbbi észlelése érdekében

- hívják fel a figyelmet a Vízmű szakemberei.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

téliesítés

kerti csapok

őszi munkák

kerti csapok téliesítése

fagy

fagykár