Nappal is megmutatta magát a börzsönyi hiúz: itt kapták lencsevégre a vadmacskát

HelloVidék   
  Megosztom
Nappal is megmutatta magát a börzsönyi hiúz: itt kapták lencsevégre a vadmacskát

Ilyen az élet. Van, hogy hónapokig nincs észlelés a kameracsapdák előtt, azonban most tavasszal aktívak féltett vadjaink. Ezúttal ismét a hiúz tette tiszteletét a Börzsönyben.

Mint a HelloVidék is beszámolt róla, februárban, aztán márciusban is több helyszínen megmutatta magát a börzsönyi hiúz. A hazánkban előforduló eurázsiai hiúz az Északi-középhegységben honos, de becslések szerint Magyarországon mindössze 10-12 példány él. Fokozottan védett állatok, természetvédelmi értékük 500 000 Ft.

A gyönyörű, de mára sajnos nagyon ritka macskaféle ragadozó most március 20-án vonult el méltóságteljesen egy kameracsapda előtt.

Ilyen az élet. Van, hogy hónapokig nincs észlelés a kameracsapdák előtt, azonban most tavasszal aktívak féltett vadjaink. Ezúttal ismét a hiúz tette tiszteletét

– ezzel a kommentárral tettek közzé kedden egy újabb videót a Börzsönyi Természetvédők Facebook oldalán. A videón feltehetően ugyanaz a hiúz látható, aminek felbukkanásáról először februárban, aztán március közepén már beszámoltunk.

A most közzétett, tíz másodperces felvétel március 20-án, reggel 6 óra 40 perckor készült, és különlegessége - írt az RTL, hogy az erdőbe kihelyezett automata kamera nappal, mozgás közben érte tetten a nagyjából egy méteres testhosszúságú állatot. A kissé fagyos (mínusz 2 fokos) szerda reggelen a hiúz balról jobbra halad egy bükkerdő nyiladékában, egy ponton megáll, balra néz, majd tovább baktat.

Az európai hiúzfajok közül Magyarországon a kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathica) őshonos. A nagy, sűrű erdőket kedveli, különösen akkor, ha az erdő sziklás tisztásokat is rejt, írja róla Wikipédia. Napjainkra a vadászat és a ritkuló erdők miatt Magyarország hiúzállománya katasztrofális mértékben megritkult, emiatt fokozottan védett faj. Természetvédelmi szakemberek szerint a Kárpátok északi része felől az utóbbi időben több példány is betelepült, illetve átjár a magyar határon

- írták.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hiúz

börzsöny

börzsönyi természetvédők