Erre költenek most a kertbarátok: több ezer forint is lehet egy kész rovarhotel

HelloVidék   
  Megosztom
Erre költenek most a kertbarátok: több ezer forint is lehet egy kész rovarhotel

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl” – az idézet eredete kétséges, többen vannak, akik Einsteinhez kötik, de talán nem is ez a lényeges. Inkább az, amire utalni próbál: a rovarok a földi ökoszisztéma fontos szereplői. Amilyen kicsik, annyira nélkülözhetetlenek. Éppen ezért érdemes szót ejteni arról, hogy kertünkben miképpen tudunk hozzájárulni a természetesen egyensúly megtartásához – mi járhat a rovarok kedvében? Például rovarhotel!

Több mint egymillió rovarfajt ismer eddig a tudomány, ami kétszer annyi, mint az összes többi élőlényfaj együtt (beleértve tehát minden más állatot, az összes növényt, gombát és más élőlényeket), de némely kutató szerint akár tízmillió rovarfaj is létezhet - olvasható a Magyar Rovartani Társaság honlapján. A legfontosabb szolgálatot azzal teszik nekünk, embereknek, hogy megporozzák a növényeket.

Rovarok termelik a mézet, a méhviaszt, a valódi selymet. Nagyon sok állat nagyrészt vagy kizárólag rovarokkal táplálkozik, ilyen például a legtöbb énekesmadár, denevér, gyík és béka, habár a legtöbb rovart más rovarok és pókok fogyasztják el. A beporzáson kívül abban is hatalmas hasznot hajtanak, hogy eltüntetik az elhalt élőlényeket: az elpusztult állatokat, a trágyát, az élettelen növényi anyagot, köztük a kidőlt fákat is. Nélkülük a lebontást csak gombák és baktériumok végeznék.

Természetesen nem elhanyagolható tény, hogy kárt is okoznak: sok rovar növényevő, és ezek alaposan károsítják termesztett növényeket vagy a raktározott élelmiszereket. A szúnyogokkal, böglyökkel, tetvekkel, bolhákkal nemcsak hogy kellemetlen az együttélés, de ráadásul súlyos betegségeket is terjeszthetnek.

Rájuk jár a rúd

A szárazföldi rovarpopuláció azonban nincs túl jó helyzetben: ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a tudósok 24 százalékos csökkenést mértek az elmúlt 30 évre nézve, habár azt mondják, még nincs késő változtatni ezen a trenden és megmenteni őket. A repülő fajok, többek között a pillangók állnak legrosszabbul. Az erről szóló tanulmányban a kutatók 166 hosszú távú felmérést analizálva jutottak következtetéseikre. A kinyert adatokat arra használták, hogy visszakövessék a populációk változásait 1925-ig – így állapították meg, hogy

Míg a rovarok száma helyszínről helyszínre nagyon változó (még akár a földrajzi közelség ellenére is), a globális tendenciák egyértelmű csökkenést mutatnak.

A tanulmány szerint a pillangók, szöcskék és egyéb szárazföldi fajok évről évre 0,92 százalékkal lettek kevesebben az elmúlt 75 évben. Ezek a számok talán nem tűnnek soknak, de lényegében 24 százalékkal kevesebb rovart jelent egy 30 éves periódusra vetítve, 50 százalékot pedig 75 év távlatában. A kutatók szerint eredményeiket az úgynevezett szélvédő-jelenség is alátámasztja, vagyis az, hogy jóval kevesebb bogarat találunk a szélvédőkön, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt. A populáció csökkenése leginkább az Egyesült Államok és Európa egyes részein volt szembetűnő, különösen Németországban.

Fényszennyezéssel kapcsolatos cikkünkben is volt szó arról, hogy az élővilág, többek között a rovarok képtelenek alkalmazkodni a jelenséghez, ami szintén hozzájárul a pusztulásukhoz. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Gyarmathy István egy átfogó kutatás keretén belül a fényszennyezés rovarokra gyakorolt hatásait is vizsgálja. Közismert, hogy a rovarokat vonzza a fény, nem véletlen, hogy a rovarkutatás egyik eszköze a fénycsapda.

Kiragadott példa és aspektus, de naponta nagyjából 2 grammnyi az a rovarmennyiség, amit egy, a kutatásban használt lámpa befog. Ez nagyon kevésnek tűnik, ám ha azt nézzük, hogy Magyarországon 2015-ben körülbelül egymillió-háromszázezer, közvilágításban használt lámpatest volt (azóta valószínűleg még több van), és hozzávesszük azt a nagyjából 250 napot tavasztól őszig, amikor rovarmozgás zajlik, akkor kijön, hogy éves szinten több mint 600 tonna rovar vonódik ki ilyen módon a természetből. Ez így viszont már rengeteg, főleg azt is figyelembe véve, hogy egész Európában nagyon komolyan csökken a rovarok faj- és egyedszáma

- mondta el akkor megkeresésünkre a szakember.

Rovarhotel, darázsgarázs, lepkeház

Annak, hogy a kertünkben élő hasznos rovarokat segítsük, egyik remek eszköze a rovarhotel. A mesterségesen kialakított építményeknek az a célja, hogy optimális körülményeket teremtsen azoknak a rovaroknak, amikre a kertnek szüksége van. Méretük, kialakításuk és anyaguk nagyon sokféle lehet, főleg ha minél több rovarnak akar megfelelni. Ugyanakkor léteznek kifejezetten bizonyos fajoknak kialkított hotelek is, mint például a darázsgarázs, a méhecskehotel vagy a lepkeház.

Átmeneti szállás vagy öröklakás

Természetesen a rovarhotelt nem minden lakó használja ugyanúgy, számos különböző célt szolgálhat:

  • Átmeneti szállás – Előfordulhat, hogy bizonyos rovarok csak a szél vagy eső miatt bújnak ide.
  • Telelés – Bizonyos rovarok, különösképp a katicák vagy a lepkék a téli hibernálódáshoz költözhetnek be.
  • Étterem – A korhadó növényi részekkel táplálkozó élőlények csak lakmározni fognak betérni.
  • Fészek – Ne lepődjünk meg, ha kezelésbe veszik a rovarhotelt, az üreges részeket kibélelik; ez csak jót jelent!

Nem veszélyes rovarhotelt állítani a kertben?

Sokakban felmerülhet, hogy a rovarhotel veszélyes lehet. Egyfelől a darazsak, másfelől pedig a nagyobb számú rovarpopulációk miatt, amik így közelebb kerülhetnek a lakóterünkhöz. Ami a darazsakat illeti: nekik kifejezetten fúrt lyukacsos, hasított fás búvóhelyre van szükségük, ha másféle anyagokat is használunk, oda nem fognak beköltözni. A lakótérre vonatkozó aggályokra pedig pont, hogy megoldás a rovarhotel, mivel a lakást, padlást vagy egyéb helyeket a rovarok azért választják, mert – a növények és fák tendenciózus pusztításával – nincsen jobb alternatívájuk. Inkább fogják a hotelt választani, mint a házunkat!

Mire figyeljünk, ha rovarhotelt szeretnénk?

Mivel változatos szempontok szerint fogják használatba venni az építményt, ezért változatos szempontoknak is kell megfelelni:

  • Legyen teteje, ne essen be a csapadék!
  • Alulról sem nedvesedhet!
  • Álljon magasított, stabil lábakon vagy aljzaton!
  • Szélvédett, akár sövénnyel elkerített helyre kerüljön!
  • A napos, déli fekvés a legszerencsésebb!
  • Miből készülhet a rovarhotel?
  • Minél többféle összetételű és szerkezetű anyagból dolgozunk, annál jobb, hiszen nem minden rovar szereti ugyanazt.
  • A lényeg, hogy természetes, szerves alapanyagok legyenek: kéreg, faágak, tojástartó, szalma, nád, fúrt lyukakkal ellátott hasított fa, dióhéj, lyukacsos tégla, cserép.

Akár készen is vehetünk rovarhotelt

Azok, akik nem szívesen barkácsolnak, a nagyobb áruházakban is vásárolhatnak kész rovarhotelt, különféle méretekben és kivitelben.

  • A Bauhausban 3790-15 990 forintért is árulnak,
  • a Jyskben 2500 forintért,
  • a Praktikerben 1899-3699 forintért vehetünk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rovar

rovarhotel

rovarhotelek

rovarok

rovarhotel ár