Fellélegezhetnek a gazdák: ezekben a megyékben is megszűntek a területi korlátozások

MTI   
  Megosztom
Fellélegezhetnek a gazdák: ezekben a megyékben is megszűntek a területi korlátozások

Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozó intézkedések Magyarországon, miután a vizsgálatok a hazai baromfiállományban több mint egy hónapja nem mutatták ki a vírust - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken honlapján.

A tájékoztatás szerint június eleje óta nem fordult elő újabb megbetegedés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezért a Nébih - a védőkörzet múlt heti megszüntetése után - július 15-én elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Ezzel Magyarországon már nincs olyan terület, ahol madárinfluenza miatt korlátozás áll fenn.

Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár ezekből a megyékből is zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás - közölte a Nébih.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2022. július végén nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis csak ezt követően kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó az úgynevezett harmadik országokba - olvasható a hatóság közleményében.

A Nébih arra hívta fel a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a könnyítések ellenére továbbra is fennáll a vírus behurcolásának veszélye, ezért a felelős állattartás, különösen a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőségű.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

madárinfluenza

fertőzés