Kész, vége! Nagy a baj: végleg eltűnhet a magyar karfiol, brokkoli a boltokból?

HelloVidék   
  Megosztom
Kész, vége! Nagy a baj: végleg eltűnhet a magyar karfiol, brokkoli a boltokból?

A karfiol és brokkoli termőterületei évek óta lefelé tartó trendet követnek. A területi visszaesés ezen kultúrák esetében meglátszik a terméseredményekben is, a karfiolé és a brokkolié 40%-kal volt kevesebb, mint a tízéves átlag. Cikkünkben most annak jártunk utána, mire számítanak a szakemberek, illetve mit mutatnak ennek fejében az árak, mennyiért vásárolhatunk karfiolt, brokkolit a téli hónapokban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a 17. héten újdonságként jelent meg a hazai karfiol (16 cm+ méret)
515 forint/kilogramm átlagáron. Tavaly a 18. héten került be a Budapesti Nagybani Piac választékába, ára
akkor 600 forint/kilogramm volt. Az Olaszországból importált karfiol 426 forint/kilogramm 17. heti átlagára
alatta maradt a 2021 azonos hetinek (580 forint/kilogramm).

De igencsak borsos lett a brokkoli ára is a hazai boltokban, éppen ezért megnéztük, hol érdemes most vásárolni ezekből a zöldségekből. Ehhez az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszerének adatait használtuk. Ennek alapján azt látjuk, hogy

  • a vidéki fogyasztói piacokon 580-600 Ft/kg áron kínálják a karfiolt, a brokkolit ehhez képest sokkal többért, 950 Ft/kg áron adják. Az elmúlt évben a két zöldség ára a következőképp alakult: a karfiol ára 280-350 Ft/kg, a brokkoli ára pedig 600-1100 Ft/kg volt. Jól látszik, hogy azóta a fogyasztói piacokon egészen nagy áremelkedés történt.
  • A vidéki nagybani piacokon a karfiol még olcsóbban kapható, 300-330 Ft/kg áron, illetve a brokkolit is sokkal kedvezőbb áron kínálják, 480 Ft/kg-ért. Az elmúlt év adatai szerint, 2021-ben a karfiol ára 200-250 Ft/kg, a brokkolié pedig 560-600 Ft/kg volt. A tavalyi adatok jól mutatják, hogy a nagybani piacokon is jól érzékelhető áremelkedés történt.

A nagyobb áruházak polcain is megtaláljuk ezeket a zöldségeket, árak tekintetében változó, hogy mennyiért. Ennek mentén

  • a Tesco online kínálatában brokkolit 1398 Ft/kg áron, karfiolt pedig 799 Ft/kg áron vásárolhatunk.
  • A Sparban karfiolt 899 Ft/db, brokkolit 799 Ft/csomag áron vehetünk.
  • Az Auchan polcain a brokkolit 1398 Ft/kg áron találjuk, a karfiolt most akciósan, 498 Ft/kg áron vehetjük meg.

Ennek fejében, ha összességében nézzük, még mindig érdemes felkeresni a piacokat a bevásárlások során, mivel mindig bele lehet futni kedvező árakba, akciókba. Ráadásul személyesen még alkudozni is lehet.

A jelentős áremelkedés mögött szerényebb termés áll?

A klimatikus viszonyok már olyannyira nem kedveznek e növények hazai termesztésének, hogy ma nagyon nehéz minőségi árut termelni az országban. A legnagyobb baj az, hogy nyáron az éjszakai hőmérséklet sem megy 17-18 fok alá, holott a rózsaképződéshez elengedhetetlen az enyhén hűvösebb időjárás. Emiatt az elmúlt években alaposan visszaesett a termőterület.

A FruitVeb korábbi adatai szerint kelkáposztával 250-300 hektáron foglalkoznak itthon, holott 2010-ben a termőterület nagysága még elérte az 550 hektárt. Karfiolt és brokkolit a korábbi 1100 hektár helyett ma már csupán 600 hektár körüli területen termelnek a gazdák. Ehhez adódik hozzá a hajtatott karfiol, ami további 100-150 hektárt jelent országosan.

Mennyiségben nem ilyen rossz a helyzet, mivel a termésátlagok javultak 2010 óta, így a 40 százalékos termőterület-csökkenés ellenére a betakarított mennyiség csak 25-30 százalékkal esett vissza az utóbbi években. Mivel a hazai termelés csökken, a fogyasztás viszont nő, egyre több importra szorulunk. Mivel a klimatikus viszonyokban nem várható javulás, így a karfioltermesztés is fokokozatosan visszaszorulhat.

Idén az őszi betakarítású zöldségekben jelentős időjárási károk keletkeztek. Az októberi eső és a meleg idő Európában az őszi növények korai éréséhez vezetett, ezért csökkentetek a hozamok és negatívan befolyásolta a minőséget is. A karfiol és a brokkoli nehezen viseli a klímaváltozást, így egyre nehezebb a nyári időszakban megfelelő minőségűt termelni, ráadásul egy-két kártevővel szemben szinte lehetetlen megvédeni a növényeket. Éppen ezért a brokkoli és a karfiol esetében is visszaeső hozamokat regisztráltak.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni fontosságukat az étrendünkben

A Brassica nemzetségre jellemző a különösen változatos megjelenési forma, ami a tudatos, mesterséges szelekciónak köszönhető. Ahol a megnövekedett levélrügyeket hozó növényeket szelektálták, ott a káposzta formát sikerült kialakítani, a virágzati szelekciónak köszönhetően a brokkoli és a karfiol jött létre, a megvastagodott szár szelekcióból a karalábé, a sok kis hajtásrügyből pedig a kelbimbó. A Brassicaceae család egy nagy növénycsoport, mintegy 3000 faj és 350 nemzetség tartozik ide. A Brassica nemzetség ebbe a családba tartozik, és gazdasági és agronómiai szempontból a legfontosabb nemzetség. Brassicaceae, vagyis keresztesvirágúak családján belül találjuk meg a karfiolt és a brokkolit is.

A szakemberek szerint, a keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak oldható és oldhatatlan rostokat, C-vitamint, B9-vitamin (folsav), káliumot, szelént és fontos fitokemikáliákat. Szaguk jellegzetes, erős és fűszeres, néha kesernyés ízükért a glükozinolátok felelősek, emiatt sokan nem kedvelik őket, különösen gyerekek körében kevésbé népszerűek a káposztafélék, mert a gyermekeknek sokkal több ízlelőbimbó található a nyelvükön, ezáltal sokkal intenzívebben érzik ezeket az ízeket.

Lebomlásuk során antioxidánsok keletkeznek, amelyek fokozzák a rákkeltő anyagok megsemmisítését, mielőtt még esélyük lenne a DNS-t károsítani, illetve lassítják a normál sejtek rákos sejtekké alakulásának folyamatát. Emellett számos egyéb jótékony egészségügyi hatással is rendelkeznek: a karotinoidok az egészséges szemért, a folsav a DNS védelméért, a K-vitamin az egészséges csontokért, a C-vitamin a jól működő immunrendszerért, valamint a bőr, a csontok és a fogak védelméért felelős.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

brokkoli

karfiol

klímaváltozás

hőség

aszály

meleg

termesztés

termőterület