Fokozódik a hőség: harmadfokú hőségriasztás lép életbe csütörtöktől

MTI   
  Megosztom
Fokozódik a hőség: harmadfokú hőségriasztás lép életbe csütörtöktől

Ma sok napsütésre van kilátás, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből legfeljebb elvétve alakulhat ki gyenge zápor. Többnyire mérsékelt marad az északi-északkeleti szél, csak néhol keleten lehet egy-egy élénk lökés. A csúcshőmérséklet 29 és 34 fok között alakul.

Az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön is sok lesz a napsütés, gomolyfelhők az ország középső harmada fölött képződhetnek. Esni sehol sem fog. Keleten időnként megélénkülhet az északkeleti szél. 30 és 35 fok közé melegszik napközben a levegő.

Pénteken derült, napos idő várható szerte az országban, csapadék sehol sem valószínű. Északnyugaton néhol élénk lehet a déli szél. Hajnalban 13-21, délután 32-37 fokra készülhetünk.

Hétvégén a napsütést már gyakrabban zavarhatják gomolyfelhők. Szombaton helyenként nyugaton, északon, vasárnap elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős, zivatarok idején viharos lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. Szombaton 32-37, vasárnap 28-35 fok várható a legmelegebb délutáni órákban.

Kiadták a riasztást

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására. Erről közös közleményben tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A két szervezet felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is

- tették hozzá.

Azt ajánlják, hogy az emberek tartózkodjanak hűvös helyen a kánikula idején, elsősorban 11 és 15 óra között, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem

- tették hozzá.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a kritikus időszakban lehetőség szerint a strandokon is árnyékban tartózkodjon mindenki, és felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe. Szintén fokozott óvatosságra intik a járművel közlekedőket. Azt ajánlják, hogy vigyenek magukkal lehetőleg hűtött folyadékot és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

- tudatták.

Azt is közölték, hogy a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek; a nyáron eddig 3660 tűz keletkezett a szabadban.

A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, és kerti bográcsozásnál, grillezésnél se hagyja felügyelet nélkül a tüzet senki!

- írták.

Mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben, az egész országban továbbra is tilos tarlót égetni, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani

- olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

időjárás

hőség

meleg

hőmérséklet

hőmérséklet változás

időjárás előrejelzés