Horror áron a szezon slágergyümölcse a boltokban: van, ahol fillérekért megveheted

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Horror áron a szezon slágergyümölcse a boltokban: van, ahol fillérekért megveheted

A friss hazai szőlő megjelenése a boltokban, piacokon úgy kötődik a szeptemberhez, akár a tanévkezdés, csak mindenkiben kellemes érzést kelt a zamatos szezongyümölcs megjelenése. Idén a szőlő is drágul a többi gyümölcshöz és egyéb élelmiszerekhez hasonlóan, de még mindig vannak helyek, ahol kedvező áron, vagy akár fillérekért juthatunk ehhez a csemegéhez.

A szőlő az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye, művelése több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Magyarország szőlőművelési ágban nyilvántartott területe jelenleg 130 ezer hektár körül van, ami a mezőgazdaságilag művelt terület 2,1-2,2%-a. Ezzel a területnagysággal hazánk a világ szőlőtermesztő államainak sorában a 14. helyet foglalja el, úgy, hogy az összes termőterületből mindössze 1,5%-kal részesedik.

Csökken a hazai szőlőtermesztés területe

Az ország mind a 19 megyéjében termesztenek szőlőt. Közülük kiemelkedik Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Heves, Veszprém és Zala megye. A világ szőlőtermelő régiójában a legnagyobb mérvű területcsökkenés az elmúlt másfél-két évtizedben Európában következett be. Magyarország szőlőtermesztése, a szőlő- és borágazat napjainkban is igen jelentős, annak ellenére, hogy 2003 óta 15,1%-kal csökkent a szőlő-termőterületünk. Ez a visszaesés elsősorban a fehér szőlőfajták ültetvényeinek területében következett be, amely 18,6%-kal, de a kékszőlőfajták termőterülete is 5,8%-kal csökkent.

Hazánkban a fehér szőlőfajták termesztése a jellemzőbb. Az arány ugyan borvidékenként változó, de országos szinten a termőterület durván 60%-án fehér borszőlőfajták termesztése folyik. Így a 18,6%-os visszaesés igen drasztikus, több mint 10 ezer hektárt jelent.

Indokolt a szőlő felvásárlási árának a növekedése

Legalább 20% százalékkal nőnie kellene a szőlő felvásárlási árának a tavalyihoz képest, hogy ne legyen ráfizetéses a termelés a gazdáknak. 2021-ben kilogrammonként 96 forint volt a szőlő felvásárlási átlagára, tehát 2022-ben tehát minimum 115 forint körül kell lennie. Az Agrárminisztérium is indokoltnak tartja az árak emelkedését, tájékoztatásuk szerint átlagosan 10-20% lenne az elvárható minimális áremelkedés a szektorban. Ugyanakkor több szőlősgazda is attól tart, hogy idén is alacsonyak maradnak a felvásárlási árak, nem mozdulnak el a tavalyi szintről. Habár az idei szüret már több helyen is elkezdődött hazánkban, még senki sem tudja a pontos felvásárlói árakat.

A KSH adatai szerint 1990-hez képest közel a felére csökkent a betakarított szőlőmennyiség - kertben és lugason termelt mennyiséggel együtt - Magyarországon. Akkor még 863 ezer tonnát szüreteltek, 2021-ben mindössze 438 ezer tonnát. Eddig a legrosszabb a 2010-es év volt, akkor mindössze 295 ezer tonna szőlőt szüreteltek itthon. A termésmennyiség csökkenésének oka a negatív időjárási hatások mellett az alacsony felvásárlói ár, ami miatt sokan zöldszüretre kényszerültek, de idén a tőkék védelmében is sokan meghozták ezt a döntést. 2022-ben az árak alakulására komoly hatással lehet, hogy sem Európában, sem Magyarországon nem várható jó szőlőtermés.

A KSH adatai szerint 2000-től folyamatosan emelkedik a borszőlő felvásárlási átlagára hazánkban. Míg 2000-ben mindössze 58,5 forint volt egy kilogramm, 2013-ban, az utóbbi több mint 20 év legmagasabb ára volt a kilogrammonkénti 112 forint. 2019-ben jött egy mélypont, akkor 75 forintra süllyedt a szőlő felvásárlási átlagára, azóta azonban növekvő tendencia figyelhető meg, 2021-ben 96 forint volt ez az összeg. De ne felejtsük el, hogy a termelési költségek ára jelentősen megemelkedett azóta.

Az idei termésről egyelőre még nehéz lenne bármit is mondani. Csak az biztos, hogy a szüret a megszokottnál korábban fog kezdődni, mivel a nagy forróságban minden szőlőfajta hamarabb érik. Az is biztos, hogy az aszály miatt, főleg az északkeleti és részben a dunántúli borvidékeken a fürtök kisebbek és a bogyók létartalma is alacsonyabb, így a kipréselt must valamivel kevesebb lesz. Viszont a keletkező borok minőségét reményeink szerint ez nem fogja negatívan befolyásolni

- mondta el az Agrárszektornak Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja.

Egyre többen keresik a szedd magad akciókat

A boltokban még mindig nagyon sokba kerül a szőlő, ahogy a többi gyümölcsféle is, így nem is csoda, hogy egyre többen keresik az olcsóbb, alternatív megoldásokat. Ezekre tökéletesek a szedd magad akciói, ahol a bolti és piaci ár töredékéért vásárolhatunk akár jó minőségű csemegeszőlőt is.

De a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok helyen a legjobb minőségű szőlőért bizony 1200-1500 forintot is elkérnek kilónként. A Tescoban a magnélküli fehér csemegeszőlő 1798 Ft/kg, a Sparban ugyanez a fajta 1998 Ft/kg, a piros magnélküli szőlő ára pedig 1798 Ft.

Kelbertné Szikora Beáta a Zöld levelecske _anno 1942 nevű szőlőbirtok társtulajdonosa férjével műveli évtizedek óta a Villányi borvidéken található, két hektárnyi ültetvényt. Idén nincs oka panaszra az őstermelőnek, bár az időjárás, konkrétan a a nagy szárazságot, az aszályt megsínylette a szőlő, a bogyók súlya elmarad a szokásostól.

A vízhiány nagyon odavágott a szőlőszemek kifejlődésének, idén már eleve mínuszosan indult az év, csapadékhiánnyal. A férjem mindig feljegyzi a lehullott csapadékmennyiséget, és most már tavasszal bajban voltunk ebből a szempontból. Emiatt idén néhány mázsával kevesebb lesz a termésünk, de nem panaszkodom, mert szerencsére most mindet el tudjuk adni, már a termés nagy részét elvitték az emberek, tavaly még ezzel is gond volt

- kezdte Kelbertné Szikora Beáta.

Magánemberek vitték el a termést mázsaszámra, a borszőlőnek való olcsóbb fajtákat 170 forintért vették meg az őstermelőtől. Azt is elmondta, hogy egymást érték ebben az évben a telefonok, az emberek figyelmét felkeltették a gyümölcsök szedd és vedd magad akciói, mostanra szinte el is adták az összes szőlőjüket.

A kisemberek viszik mázsaszámra a szőlőt, elkészítik maguknak otthon bornak, hiszen sokan nem tudják, nem akarják megfizetni a méregdrága bolti borok árát. A legtöbben évek óta visszajárnak hozzánk, ismerik a szőlőink minőségét, fontos a számukra az egészséges, jó minőségű szőlő. A Nero fajtát normál esetben csemegeszőlőként értékesítjük, de úgy most egy dekát se tudok eladni belőle, összeaszalódtak a szemek a vízhiány miatt. De vannak szerencsére más fajták, amiket viszont elhordok Pécsre és Mohácsra a Kosár Közösségbe, amire az interneten akadtam rá, és itt olyan áron tudom értékesíteni a szőlőmet, amivel én is elégedett vagyok, 800-1200 forintért veszik meg kilóját, a mérettől és minőségtől függően.

Eddig minden évben nagy erőfeszítésükbe telt, hogy értékesítsék a szőlőt, de idén olajozottan működik a gépezet.

A férjem betrágyázta istállótrágyával ősszel a csemegeszőlő sorokat, így lett gyönyörű az aszály ellenére is. Ezt kellene a gazdáknak is megérteniük, hogy a trágyázás sokkal többet ér a műtrágyázásnál, a permetezésnél. Fontos, hogy körbemenjen a dolog a termesztésnél, vagyis az el nem adott gyümölcsöt is értékesítsük. Befőzöm, megaszalom, ami esetleg megmarad, a végső állomás a cefre, az állatok is megeszik a fölösleget, semmi nem kerül a kukába nálunk, trágyának jó lesz.

A törökbálinti őstermelő, Heffner László is optimista az idei szőlőterméssel kapcsolatban. Szeptember első hétvégéjétől startol el náluk a szedd és vedd magad akció, arra számítanak, hogy két hétig lehet menni szedni és/vagy vásárolni hozzájuk.

Jónak indult idén a szőlő, aztán az aszály mégis betett neki valamennyire, de a tavalyinál még így is picit jobb lesz a termés. Tájegysége válogatja, nálunk most egy héttel később indul a szüret, a bogyók is kisebbek lettek, de nem töppedtek össze a szemek. Mivel itt agyagosabb a föld, talán jobban megtartja a vizet a talaj. a tavalyi 150 forintról 180 forintra emelem a szedd magad keretében a szőlő árát. Ha valaki nem akarja leszedni, akkor pedig 220 forintért vásárolhatja meg kilóját tőlünk. Ha pedig netán maradna valamennyi, azt betesszük a pincébe. Alapon készítünk 20-30 hektoliter bort, de ha több lesz, mert marad szőlő, az sem baj

- sorolta az őstermelő.

Szedd magad és/vagy vedd magad szőlő akciók

  • Szedd és vedd magad szőlő, Siklós, Zöld levelecske_anno1942; Telefon: +36306784983
  • Szedd és vedd magad szőlő, Szár, 2022. augusztus 00-től 2022. szeptember 20-ig, Rákòczi út 136; Termelő: Nausch Ildikó, Telefon: +36209262512
  • Szedd és vedd magad szőlő, Törökbálint, 2022. szeptember 1-től - 2022. szeptember 22-ig, Törökbálint Annahegy; Termelő: Heffner László, Telefon: +36205814522

Kertek, ahol szőlő szedhető:

  • Agárd, Bikavölgyi Út
  • Ábrahámhegy, Szőlő
  • Kecskemét, Kujáni Tanya

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szőlő

szőlőtermesztés

szedd magad akció

szedd és vedd magad