Kertészek titkos trükkje: így teremhet ősszel is ízletes paradicsomod otthon

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Kertészek titkos trükkje: így teremhet ősszel is ízletes paradicsomod otthon

Egész évben emelkedtek a zöldségek és a gyümölcsök árai az orosz-ukrán háború miatt, az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fürtös paradicsom például kétharmadával drágult tavalyhoz képest. Ezért nem mindegy, hogy meddig élvezhetjük a kiskertünkben termő, ízletes házi paradicsomot. Mutatunk néhány trükköt, melyek segítségével még október végén is tehetünk a kertből néhány szép szem paradicsomot az asztalra.

Egész évben emelkedtek a zöldségek és a gyümölcsök árai az orosz-ukrán háború miatt, az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fürtös paradicsom például kétharmadával drágult tavalyhoz képest. Az országos aszály is drágulást eredményezett, valamint az árak növekedésének további okai az emelkedő energiaárak, a megnövekedett fuvarköltség, az infláció és a forint gyengélkedése is.

Így állunk paradicsommal itthon és az EU-ban

A friss paradicsom éves fogyasztása az EU-ban 2021-hez képest 2%-kal csökken, az egy főre jutó éves fogyasztás 14,6 kg körül alakul az idén. A Bizottság által negyedévente elkészített jelentés szerint a termelés és a fogyasztás csökkenésével párhuzamosan a friss paradicsom uniós exportja is visszaesett. Maga az EU Bizottság is elismeri, hogy ez a Brexitnek és a brit piac fokozatos elvesztésének köszönhető, mivel a marokkói eredetű paradicsom egyre nagyobb konkurenciát jelent. Az uniós piacon is meghatározó jelenség az import növekedése: az EU frissparadicsom-behozatala 2021-hez képest 3%-kal fog növekedni, ami 23%-kal több, mint az elmúlt öt év átlaga. A teljes 2021-es évben az uniós import 67%-a Marokkóból származott, amelyet messze lemaradva Törökország követett.

Július végén megkezdődött az ipari paradicsom a betakarítása, ám rengeteg a kérdőjel az idei termés körül. A vízellátottság kérdése és a szélsőséges hőség ugyanis számos országban aggodalomra ad okot. Magyarországon az aszály mellett ráadásul a gyapottok-bagolylepke is komoly problémát okozott az állományokban

- olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) beszámolójában.

Magyarországon idén nemcsak az aszály jelentett problémát a termesztőknek. Hazánkban az ipari paradicsom azon kevés zöldségkultúrák egyike, amely sikeresen zárhatta az elmúlt éveket. Már a tavalyi évben is fokozott önzésre volt szükség, az idei aszály következtében ennek jelentősége pedig még nagyobb.

Ősz végéig is megterem a paradicsom, mutatjuk, hogyan

Szebenyi Péter kertész a videóban bemutatja, hogyan lehet elérni azt, hogy a paradicsomunk a kiskertben jól teremjen az első fagyokig. Ez akár október végéig is sikerülhet, és ízletes házi paradicsomot tehetünk az asztalra még néhány hétig. Mivel az esőzések hatására a gombás betegségek is elszaporodhatnak a paradicsom levelein, különösen fontos, hogy ezeket a tippeket kövessük!

Íme az ősz végéig ízletesen érő paradicsom titka:

  • Metszőollóval vágjuk le a paradicsom elhalt, beteg részeit beteg részeit,
  • az új hajtásokat vágjuk vissza, hogy a még beéretlen, zöld paradicsomba menjen az energia,
  • tartsuk szellősen a paradicsomot, hogy ne fertőzzék meg egymást,
  • plusz mindig takarítsuk meg az ágyásokat a gazoktól.
@szebenyi.peter Válasz @kiss_norbert_97 részére Szereted a paradicsomot? ? Így terem tovább ősszel! #okoskertész #szebenyipeter #paradicsom #PepsiApplePieChallenge ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

paradicsom

tippek

termés

paradicsom termesztése

tippek

videó