Kiadták a figyelmeztetést: csak óvatosan a gyertyázással és a töklámpásokkal

MTI   
  Megosztom
Kiadták a figyelmeztetést: csak óvatosan a gyertyázással és a töklámpásokkal

A kegyeleti gyertyák és a töklámpások gyakran tüzet okoznak - figyelmeztetett mindenszentek és halottak napja, valamint halloween közeledtével kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese, a tűzesetek megelőzésének fontosságát hangsúlyozva.


 


 

Dóka Imre az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: tavaly tíz temetőben történt ilyen tűzeset országszerte ebben az időszakban. Emellett minden évben előfordul, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek - írta. Hozzátette: a temetőtüzek megelőzhetők azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett gyertyát gyújtunk meg, a mécsest a sírtól való távozás előtt eloltjuk, a forró mécsestartókat pedig nem dobjuk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe.

A halloween alkalmából készített töklámpásokat, valamint a kegyeleti gyertyákat olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi, és ajánlott a kerti töklámpást gyertya és mécses helyett LED-izzóval kivilágítani - jelezte a szóvivőhelyettes.

November 1., mindenszentek ünnepe, a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává. A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik a halloween, a kóbor lelkek kelta ünnepe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

halloween

halottak napja

mindenszentek

gyertyagyújtás